Fordmods Logo

EF Falcon Cruise Control not working 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Thu Jun 26, 2014 4:26 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 71

Joined: 8th Feb 2014

Ride: EF Falcon

Location: Geelong
VIC, Australia

Hey guys hopefully you can help me out! I have cruise control fitted to my '96 classic as a factory option and about a month ago it decided to bugger up on me and has been annoying me ever since! When you hop in and turn her to the "on" position everything is as normal except that the "cruise" light comes on stating that cruise is activated without me pressing the "on" button, as I guessed it's probably that the on switch has just failed and is stuck on and will need replacing but when looking at the switch with the car off and key out of the ignition I pressed the "on" button and the horn sounded, obviously something is messed up, just wondering if anyone had any ideas before I take it into an auto electrician! Cheers for any help!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Fri Jun 27, 2014 1:13 am 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

susspect cruise switch - disconnect cruise module near brake master cylinder,see if horn still operates from cruise switch if so check ALL cruise switches for stuck switch...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Sat Jun 28, 2014 9:02 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 71

Joined: 8th Feb 2014

Ride: EF Falcon

Location: Geelong
VIC, Australia

Thanks for your reply mate! How do I go about checking for a stuck button? Haven't tried step 1 yet, hopefully a job for tomorrow!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Sun Jun 29, 2014 12:32 am 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

carry out step 1 first -
then check at control module connector under bonnett-

multimeter (set for resistance-ohms)-check what your meter shows when turned to resistance with leads seperated (open circuit) and leads joined (closed circuit)....

there will be 2 black wires -
one black wire will have a circuit thru multimeter if you connect one lead to it and the other lead to negative at your battery (closed circuit)....earth to module
this is NOT the black wire you want use the other black wire ........earth to horn switch

connect your multimeter to the other black wire and the black/yellow wires
should have no resistance if switches are working correctly until you push switches
then when you push coast =120 ohms -set =680 ohms - resume = 2200 ohms(2.2k)
these are approximate only what your looking for is a definite change in resistance readings with each button..... on/off switch should read open then closed circuit as button is pushed
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Fri Aug 22, 2014 3:37 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 43

Posts: 171

Joined: 7th Mar 2006

Location: Whyalla
SA, Australia

I had a similar problem with the cruise control being on all the time, and then it would constantly flash when on button pressed. Swapped the module over and problem fixed.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Mon Aug 25, 2014 1:03 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 26

Posts: 102

Joined: 2nd Feb 2010

Ride: Ford Falcon EL

Location: Toowoomba
QLD, Australia

it is quite possibly a button issue there but another possibility is that there has been an internal fault recognised in your cruise control unit and this is its method of displaying a fault. By all means do the button checks first with the information provided above and if this all checks out, try and get another unit from wreckers or a mate and plug into it and see if the light goes away. If so this indicates an internal fault in the module.

Whereabouts are you located mate?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Mon Aug 25, 2014 5:59 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 71

Joined: 8th Feb 2014

Ride: EF Falcon

Location: Geelong
VIC, Australia

freexrider wrote:
it is quite possibly a button issue there but another possibility is that there has been an internal fault recognised in your cruise control unit and this is its method of displaying a fault. By all means do the button checks first with the information provided above and if this all checks out, try and get another unit from wreckers or a mate and plug into it and see if the light goes away. If so this indicates an internal fault in the module.

Whereabouts are you located mate?


Thanks for the advice guys, should hopefully get a look in tonight, haven't had the time lately!

freexrider - Im in Geelong, Victoria so a long way away from you in Qld! haha
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Mon Aug 25, 2014 9:12 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 26

Posts: 102

Joined: 2nd Feb 2010

Ride: Ford Falcon EL

Location: Toowoomba
QLD, Australia

FORD-FirstOnRaceDay wrote:
freexrider - Im in Geelong, Victoria so a long way away from you in Qld! haha

haha yeah mate I noticed that. might be a bit of a drive. let us know how you go.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Falcon Cruise Control not working
Posted: Mon Sep 15, 2014 3:51 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 22

Posts: 71

Joined: 8th Feb 2014

Ride: EF Falcon

Location: Geelong
VIC, Australia

Alright finally all fixed up, i cannot explain how this fixed the issue but i pulled the ignition barrel out and tightened it up as it was really loose and bingo bango, cruise control working perfecto!

The day before i decided to have a crack, i was driving along though a town at ~50km/h and out of no where the cruise kicked in and floored the pedal, scared the s**t out of me, had to jump on the brake to avoid catastrophe! Anywho, working perfect now! fingers crossed it stays like this! :)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:08 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names