Fordmods Logo

ef xr8 low beam not working 

 

Page 1 of 3 [ 35 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: ef xr8 low beam not working
Posted: Thu Jul 10, 2014 11:42 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

Hey can anyone help? I'm having trouble with the low beam on my ef xr8, the low beam doesn't come on when turning lights on however they work when turning high beam on. what i have done so far is checked the fuse, replaced low beam relay n multi switch, globes seem to ok as they work when high beam is on and have checked light on/off switch which is ok.
in your answers can you please describe thing and where to find them
any help would be great
cheers
andrew
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Fri Jul 11, 2014 10:10 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

XR8 - Sounds like you used the wrong relay. From memory, you need a changeover relay (where 87, and 87a arent switched together) so that when High beam isnt on, low beam is.

There are two kinds of 5 pin relay - one where 87 and 87a are connected, and one where one is on in the off position, and the other in the on position. thats the kind you need

As per this link -> http://www.paulhunt73.webspace.virginme ... relay4.jpg

You probably have something similar to S8, but need something like S5

Nigel
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Fri Jul 11, 2014 5:31 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

thanks, I've had a look and I only have one relay with five prongs, the replacement is as you described an s8. I've taken a couple of pic's of where the relays are and fuse box. the blue one is the five prong one and its says accy relay and is the original relay, I haven't put the new one in yet as it is a 4 prong one, I take it the blue one is the one that needs changing?

 

 

Attachments:
File comment: the blue relay is the five prong one and its for accy relay
DSC_0056.jpg
DSC_0056.jpg [ 326.52 KiB | Viewed 26 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Fri Jul 11, 2014 5:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

No - these arent the relays we are talking about.

You have more relays in the engine bay - some Underneath the overflow bottle and some near the battery

You should probably start with a copy of the ford manual.

The Third Post in this thread ->
post1422137.html

Shows you the relays next to the battery. I believe the XR Relay may be different - a 5 pin, like the S5
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Fri Jul 11, 2014 7:21 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

looks like I'll have to buy another manual as the one I have does not show relays or fuses under the bonnet, thanks for your help I'll have a look tomorrow and see what i can find
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Sun Jul 20, 2014 2:44 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

ok I have got a manual and have checked every relay under the bonnet but no luck in fixing low beam issue. is there anything I may be over looking? also when using flash only the high beam come on is this right? when turning high beam on all lights come on
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Mon Jul 21, 2014 11:52 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

low beam relay is a change over relay (terminals marked 85-86-87-87A-30) located along inner gaurd near battery under plastic cover -low beam should be second from front hi beam third from front
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 1:19 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

thanks mate but I have taken every relay out in that area and replaced it with a new one and then tried lights but lights did not work. do you have any idea where the circuit breaker is? I plan to go through the whole lot tomorrow
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 6:27 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

alright well i've done this so far, got a mate who knows his stuff to have a look, change relays no luck low beam still not working. mate pull relay bank up to check underneath, he bridged the high beam to low beam and got low beam working by itself. however we would like top know what the colour codes are for the wiring as the manual does not have the colour code for the wiring and this make reading the electrical maps a bit hard. in the pic my mate bridged the purple n white of high beam to the solid purple of low beam and this got the low beam working by itself
Attachment:
DSC_0062.jpg
DSC_0062.jpg [ 194.09 KiB | Viewed 31 times ]

so i'm after colour code for electrical system and any ideas why this worked
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 8:28 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 8:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

thanks mate, you don't happen to have it for a ef xr8, I do have the schematic's in my repair manual, I'm really after the colour code chart so I can identify the wires
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 9:14 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

andrewforbes03 wrote:
thanks mate, you don't happen to have it for a ef xr8, I do have the schematic's in my repair manual, I'm really after the colour code chart so I can identify the wires



even tho it's a factory manual ? ..... it only show's eitha the falcon OR the fairlane/ltd

color code


Image
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 9:19 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 43

Posts: 27

Joined: 10th Jul 2014

Ride: ef xr8

Location: callington
SA, Australia

thanks mate, that's great, hopefully I can find the problem
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 9:32 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Those purple/white wires are supply into the rely... Did bridging them out make the low beams come on with the headlight switch and work like normal... Parkers on parkers, low beams and parkers on low... All lights on high?

Those two purple/white wires should already be bridged together in the loom...

Pull the relays out and test each of the purple/white brass pins in the base with a test lamp... Both should glow irrespective of key on or off... Lead on the test light hooked to ground...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef xr8 low beam not working
Posted: Tue Jul 22, 2014 9:54 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

also possibly check the earth side of the low beam relay as the actual low beam side may not actually be working ...... if i read this factory page right - inner headlight is single filament with outers double filament
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 35 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 6:39 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names