Fordmods Logo

Installed cruise control but buttons not working? HELP 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 6:14 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 53

Joined: 17th Jun 2005

Ride: AUFalcon Series 1

Location: Albury
NSW, Australia

I installed cruise control today in my AU1 which previously didn't have cruise.
Buttons on wheel, combination switch (Blinker etc) Wire loom, Actuator.

When I twist knob CRUISE lights up on the cluster but buttons on steering wheel don't do anything.
I'm confident the buttons actually work because if I hold a button down and attempt to turn on the cruise control it won't turn on. Release any cruise button on the steering wheel and it will turn on.

Any suggestions where to start looking for the fault? or something I have over looked.
Wire loom that runs out to the actuator, oxygen sensor brakes etc. had an additional grey plug that my vehicle doesn't use. Where does this go? Is it my problem or am I the problem LOL?

Thanks in advance,
Tony

 

_________________

AU1 Falcon 18" wheels, Extractors, 2 1/2 inch system, Ultra Lows Front and Super lows in the Rear, Sun Roof (Pop up), Hawk body kit. Manual gear box.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 6:35 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Tony,

That there grey plug sure is your issue I'd say... If not the issue it'll be at least one issue...

Because the brake light switch is notorious for not working on the EF-AU cars if you press it and it fails then your cruise wont cancel... You need a fail safe and these are always a normally close switch... That way if the switch fails or a wire breaks it disables the system... Very few things ever fail closed esp a switch where a spring is forcing it open...

On cruise variants a pressure sensor screws into the master cylinder and when you jump on the breaks in a hurry it activates and goes open circuit cancelling the cruise...

I don't know enough about the AU to say if you can just screw a bung out of the master cylinder and screw the switch in or if you need a cruise variant master cylinder... If you can find an AU with cruise to have a look at and see exactly where it goes then that will help...

When I put an EF actuator in my ED (same as AU nearly) I used the existing normally closed cruise switches on the pedals that ED's had... That is the back up for my brake light switch... But the EF-AU had no provision for a normally closed switch on the brake pedal so they went to the sensor in the master cylinder...

Start with that and see how you go... Bridging that plug out will let you test the system... But don't leave it like that... It's a back up for a reason...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 8:35 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 53

Joined: 17th Jun 2005

Ride: AUFalcon Series 1

Location: Albury
NSW, Australia

I have attached two pictures show the 6 plugs that come through the firewall.
5 have a home and also shown is the mystery grey plug.

Perhaps someone could look at their AU & tell me what it does or where it goes.

The AU cruise should be plug & play or so I thought.

 

 

Attachments:
Image 2-1000.jpg
Image 2-1000.jpg [ 65.41 KiB | Viewed 60 times ]
Image 1-1000.jpg
Image 1-1000.jpg [ 62.45 KiB | Viewed 53 times ]

 

_________________

AU1 Falcon 18" wheels, Extractors, 2 1/2 inch system, Ultra Lows Front and Super lows in the Rear, Sun Roof (Pop up), Hawk body kit. Manual gear box.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 8:40 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

It is plug and play if you install all the required parts... Like the back up cancel pressure switch I mentioned above... Pretty sure the switch screws into that bung on the end of motor side of the master cylinder...

All the other plugs are right... Just add the back up switch and plug that grey plug onto it like I said above...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 8:42 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 53

Joined: 17th Jun 2005

Ride: AUFalcon Series 1

Location: Albury
NSW, Australia

Ok cool. So can I short that plug just for testing purposes?

 

_________________

AU1 Falcon 18" wheels, Extractors, 2 1/2 inch system, Ultra Lows Front and Super lows in the Rear, Sun Roof (Pop up), Hawk body kit. Manual gear box.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 8:43 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 53

Joined: 17th Jun 2005

Ride: AUFalcon Series 1

Location: Albury
NSW, Australia

or would it require a resistor?

 

_________________

AU1 Falcon 18" wheels, Extractors, 2 1/2 inch system, Ultra Lows Front and Super lows in the Rear, Sun Roof (Pop up), Hawk body kit. Manual gear box.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 8:47 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Na short it out to test... For normal operation the switch is closed and under heavy braking it opens... Just don't leave I like that... As I said it's an emergency thing to cancel cruise if your brake light switch fails... Find out good used one or ebay a new switch and google a photo of an au engine bay... Sure it sticks out of the motor side of the master cylinder... If the car has cruise you should see it easy...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 9:07 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 53

Joined: 17th Jun 2005

Ride: AUFalcon Series 1

Location: Albury
NSW, Australia

Yep that works by shorting it, all is good thank you!!!!

Of to my friendly spare parts shop for a pressure switch on Monday.

Thanks again.

 

_________________

AU1 Falcon 18" wheels, Extractors, 2 1/2 inch system, Ultra Lows Front and Super lows in the Rear, Sun Roof (Pop up), Hawk body kit. Manual gear box.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Installed cruise control but buttons not working? HELP
Posted: Sat Feb 16, 2013 9:12 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

No worries! Easy fix... Enjoy the relaxation of cruise control... 8-)

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 10:40 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names