Fordmods Logo

Can changing ECUs change the speed shown on the speedo? 

 

Page 2 of 2 [ 24 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Tue Mar 21, 2006 9:39 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

About 7% off. But I'm not sure whether this will be up or down.

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 21, 2006 9:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 1525

Joined: 13th Oct 2005

Gallery: 13 images

Ride: The DEVEL XR6

Location: Perth
WA, Australia

voxace wrote:
About 7% off. But I'm not sure whether this will be up or down.


Which is better ...up or down?

 

_________________

Hot Chilli Red EL XR6, 5-spd, JMM DEV 5 enhanced (161 rwkw custom tuned), Eliminator Switch Chip, 18" BA GTP rims, Pedders Superlows, BA XR6 badges, BA Sunroof, Pioneer Stereo, Splits, 6x9's, 10" sub, 700W 6-ch Viper amp.
QUARTER MILE PB: currently 14.590 @ 96.00 mph ...BOOST AHEAD!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 21, 2006 9:45 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

Well it'd be nice if it shifted at a higher rpm wouldn't it!

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 21, 2006 10:00 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

voxace wrote:
Well it'd be nice if it shifted at a higher rpm wouldn't it!

Not really :shock:
I have to back the accel off in mine or I bounce off the limiter a couple of times :evil:
But yours will go the other way mark, if you just do the ECU.
It will shift early, I think. That's what my brain is saying anyway.
How early, I couldn't tell you, but that ain't a bad thing.
Depending on mods, the 6's usually run out of puff up high.
I wish mine would shift just after 4500 at full throttle.
I need a shiftkit to firm up the shifts, I know it ain't doing it any good to be backing off, therefore initiating a fairly soft shift, then planting it halfway through.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 21, 2006 10:22 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

Steady ED wrote:
voxace wrote:
Well it'd be nice if it shifted at a higher rpm wouldn't it!

Not really :shock:
I have to back the accel off in mine or I bounce off the limiter a couple of times :evil:
.


yep got the same prob as you. if i read correctly, if i go back to the 3.08 speedo gear i wont have this prob but the speedo will be out

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 21, 2006 10:31 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Correct.
But then you have to f**k around with a speedo frequency corrector.
I'll get an XR ECU one day...

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 22, 2006 3:02 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 744

Joined: 10th Nov 2005

Ride: 2003 BA XT

Location: Perth
WA, Australia

is there any way to reprogram the ecu to change the shift points or is that a no go zone?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Can changing ECUs change the speed shown on the speedo?
Posted: Mon Mar 27, 2006 1:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 55

Posts: 2

Joined: 9th Oct 2005

Location: Cootamundra
NSW, Australia

AdamN wrote:
I know each ecu is made for a particular diff ratio... if my car has a different diff ratio, will the speed shown on my speedo be different?


If The ECU came from a 6 and going into a 6 it wont change the speedo
readings. The ECU from the police cars makes the following changes.
When placed in drive it will remain in third gear under 65ks,this is handy for city driving.
It will allow your car to reach its maximum output.a normal ECU shuts down at 3500 revs with a speed of 185ks. what there full out put is i cant help you,just as long as it came from an auto and going into an auto you wont have to change anything else.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Can changing ECUs change the speed shown on the speedo?
Posted: Mon Mar 27, 2006 1:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 55

Posts: 2

Joined: 9th Oct 2005

Location: Cootamundra
NSW, Australia

AdamN wrote:
I know each ecu is made for a particular diff ratio... if my car has a different diff ratio, will the speed shown on my speedo be different?


If The ECU came from a 6 and going into a 6 it wont change the speedo
readings. The ECU from the police cars makes the following changes.
When placed in drive it will remain in third gear under 65ks,this is handy for city driving.
It will allow your car to reach its maximum output.a normal ECU shuts down at 3500 revs with a speed of 185ks. what there full out put is i cant help you,just as long as it came from an auto and going into an auto you wont have to change anything else.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 24 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 4:56 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names