Fordmods Logo

EL XR6 Returning to idle too slow. 

 

Page 2 of 2 [ 24 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Fri Sep 02, 2005 12:25 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 47

Posts: 32

Joined: 22nd Aug 2005

Ride: EL XR6, 57 Customline

Location: My place
QLD, Australia

Smackdown wrote:
They can do it, but the I6 is konwn for dropping back to idle slowly when cammed.

Use my method and you'll be fixed up within 30mins.


If they all do it, that doesnt make me like it. I'll give the bundy can method a go even though it sounds a bit like barn yard mechanics and let you know how it goes. Thanks for the advice.

 

_________________

100% SNAFU

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Sep 02, 2005 4:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 927

Joined: 6th Nov 2004

Ride: BA Falcon EGas

Location: Perth
WA, Australia

No worries...
but it has to be bundy!

 

_________________

BA Falcon Futura on EGas. Stock as...

EF 5 speed manual; PH 4480 Pacemaker Headers; 2 1/2" Lukey Mandrel Bent System; Hi Flow Walker Cat; Stage 3 Crow Cam; ChipTorque Chip; 3" Mandrel Bent Intake; K&N Pod Filter; Low Pedders Suspension; 17" EL GT Champagne Rims; RPM Series Clutch

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 03, 2005 11:34 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 47

Posts: 32

Joined: 22nd Aug 2005

Ride: EL XR6, 57 Customline

Location: My place
QLD, Australia

Smackdown wrote:
They can do it, but the I6 is konwn for dropping back to idle slowly when cammed.

Use my method and you'll be fixed up within 30mins.


Mate, you are dead right. Bundy bear to the rescue and its awesome. Comes straight back and still compensates for air con and power hook etc... Luckily I had quite a few bundy cans lying around after last night. Suppose if I just used a plain old coke can, it wouldn't have worked hey.
I actually used a 4mm hole in each side and adjusted up the throttle body just enough to get 700rpm on idle. Working brilliantly and thanks a million.

 

_________________

100% SNAFU

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 03, 2005 5:43 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 45

Posts: 54

Joined: 17th Aug 2005

Ride: ef

Location: melbourne
VIC, Australia

Hi mate.

The ef was programmed to hang the idle whilst slowing down from cruising.
It should however be no more than 1000 rpm.

Clean out your isc thouroghly and set your base idle speed properly.

The tps switch is also known to cause this problem
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 04, 2005 1:33 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 927

Joined: 6th Nov 2004

Ride: BA Falcon EGas

Location: Perth
WA, Australia

No worries, glad to help.
And cause its aluminium its 'lighweight' too!

Barnyard yes.....but if it works and you can't tell the difference, who cares?

 

_________________

BA Falcon Futura on EGas. Stock as...

EF 5 speed manual; PH 4480 Pacemaker Headers; 2 1/2" Lukey Mandrel Bent System; Hi Flow Walker Cat; Stage 3 Crow Cam; ChipTorque Chip; 3" Mandrel Bent Intake; K&N Pod Filter; Low Pedders Suspension; 17" EL GT Champagne Rims; RPM Series Clutch

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 04, 2005 8:21 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 2537

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: EFII Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

Mines stock and it does exactly that. Auto and it doesn't seem right. When it's warm it flares to 2000RPM at startup, takes too lone to come down, flick the accelerator pedal on and off just 1/2 a centimetre before the needle comes back down, and she revs back up and wavers up and down a bit trying to find a good idle, the needle just floats around until she settles. All this can take 10 or 15 seconds at least. During which time I can't put it reverse or drive because at those revs, she'll slam into gear and I don't like that.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 04, 2005 1:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 927

Joined: 6th Nov 2004

Ride: BA Falcon EGas

Location: Perth
WA, Australia

Try just cleaning the valve...Mine was fine before mods.

 

_________________

BA Falcon Futura on EGas. Stock as...

EF 5 speed manual; PH 4480 Pacemaker Headers; 2 1/2" Lukey Mandrel Bent System; Hi Flow Walker Cat; Stage 3 Crow Cam; ChipTorque Chip; 3" Mandrel Bent Intake; K&N Pod Filter; Low Pedders Suspension; 17" EL GT Champagne Rims; RPM Series Clutch

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL XR6 Returning to idle too slow.
Posted: Sat Sep 10, 2005 12:20 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 72

Joined: 28th Dec 2004

Gallery: 3 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

sjh70 wrote:
Hello all, can anyone tell me why my EL XR6 takes about 3 seconds to come back to proper idle speed. Doesnt seem to be as bad when it is stone cold but when it warms up, i'm not game to rev it over 2k or when the clutch is pushed in, it screams for a couple of seconds. Have checked the cable and its not sticky, return spring is working properly. The butterfly in the throttle body snaps back very quickly but the engine continues to rev for a second and slowly comes back to normal revs but way too slow. Anyone had this problem?


Check the Switch on the Clutch pedal manual's normally keep revs up for 2-3 seconds when cluch is pressed. check the switch is contacting pedal and hasnt moved.

 

_________________

Factory Specifications are Optional

1988 EA Fairmont Ghia Retired after 11yrs
1999 AU Fairmont Written off :(
2003 BA XR6 Written off :(
2001 AU Falcon - Run around
2005 SY Territory Ghia

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 10, 2005 3:39 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 47

Posts: 32

Joined: 22nd Aug 2005

Ride: EL XR6, 57 Customline

Location: My place
QLD, Australia

I had noticed a switch on the clutch pedal but thought it was just a cruise control canceling switch or something. I'll check it out though, thanks. They say its normal for these cars to keep the revs up, but I hate it. If you heard the car drive past, you would think I need to learn how to drive... If it was auto tranny, wouldnt notice it but really annoying with 5spd. i did put a restrictor under the isc and the revs came back really quick, but the idle started bouncing now and then so I took it back out.

 

_________________

100% SNAFU

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 24 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:53 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names