Fordmods Logo

Fuel issues 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: Fuel issues
Posted: Tue Jan 01, 2008 10:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 724

Joined: 11th Nov 2005

Gallery: 1 images

Ride: BF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

My car has no fuel going to the injectors. Seems to be the fuel pump but could it be anything else??? It has been starting a little funny the last couple of weeks, i have had to turn it over twice instead of once. It seemed to be especially worse on hot days as it could take up to 4 turns of the key to get it going and when it did it started roughly. The way its been running seems to lean towards fuel pump but im not sure. I guess i will try a new fuel pump tomorrow but would like some feedback if ne1 thinks it could be something else??

Thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 01, 2008 10:18 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Does the fuel pump prime when you put the key to ON but not starting the engine? if it does then it isn't the fuel pump.

I am more inclined in replacing the fuel filter if that hasn't been done for a while. If you have recently change the fuel filter, it may be the fuel reg.

You can also check the wiring of the injectors, the main loom might have some loose wire, hence the trouble of starting during hot weather.

I would personally check the fuel filter first.

It can be the dizzy, that seems to be effected by heat a fair amount.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 02, 2008 10:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 433

Joined: 16th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: ef

Location: adelaide
SA, Australia

if it doesnt prime (the 3 or so second whir when you turn the ignition to on) then it could be the pump relay (its under the coolant tank, a stupid place to put it).

 

_________________

there are three types of people in this world:
those that can count and those that can't

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 03, 2008 1:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 724

Joined: 11th Nov 2005

Gallery: 1 images

Ride: BF Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

How do u check if relays are gone??? I kno dumb question lol. And ne1 have any idea of how to get the black ring off the top of the tank where u get to the fuel pump it wont budge!!! Im gonna cut it off soon and get a new ring. And which one of the relays under the coolant tank is it??? I havent got my workshop manual here as im in Coburg and the manual is in Geelong......
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 03, 2008 5:32 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

gryph wrote:
How do u check if relays are gone??? I kno dumb question lol. And ne1 have any idea of how to get the black ring off the top of the tank where u get to the fuel pump it wont budge!!! Im gonna cut it off soon and get a new ring. And which one of the relays under the coolant tank is it??? I havent got my workshop manual here as im in Coburg and the manual is in Geelong......


Umm according to the gregory's manual, the Fuel pump relay has a green connector and is located under/behind the radiator/battery respectively. The brown connector is the ECU Relay.

Not sure how to check the relays though :? sorry.

The black ring, you will either need to make a special tool for it to undo it, or get a screwdriver (hopefully a flat head that is blunt) or something similar and use it with the aid of a mallet to whack the thing off. Though you will need to get a new O-ring for it if you are putting it back together. Without replacing the o-ring you may get leakages.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 04, 2008 5:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 433

Joined: 16th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: ef

Location: adelaide
SA, Australia

to check the relay just get another one and put it in and see if the fuel pump primes. im sure a wrecker would have a couple thousand of them kicking around....

 

_________________

there are three types of people in this world:
those that can count and those that can't

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:50 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names