Fordmods Logo

REMOVE ABS FROM BA XR6T EEC FOR ENGINE CONVERSION INTO F250 

 

Page 1 of 2 [ 23 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: REMOVE ABS FROM BA XR6T EEC FOR ENGINE CONVERSION INTO F250
Posted: Tue Aug 26, 2008 8:51 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 35

Joined: 25th Aug 2008

Location: Grafton
NSW, Australia

Hello all , i have fitted a BA2 XR6 Turbo engine , firewall and complete dash from an 05 ute into an f250 ford cab that sits on a GU Nissan Patrol 4X4 chassis and running gear . Everything works as per the donor car except for the fact that the Nissan driveline does not have ABS . I have modified a non ABS Hall Effect gearbox sender to give me the speed pulse and the speedo works fine but because the EEC is not getting a signal from the wheels the cruise control flares as the EEC searches for a signal . My question is , can the ABS be disabled in the EEC ? If not was there a Manual Turbo XR6 without ABS that i can use the EEC from ? Or can i fit a resistor to the ABS wires to trick the EEC ? Also because i do not have Pyro seat belts the air bag light is flashing a code , can this function also be disabled ? Thanks .
On edit , i thought the pics would come out as thumbnails , sorry for the size .

 

 

Attachments:
IMG_1160.JPG
IMG_1160.JPG [ 156.56 KiB | Viewed 3952 times ]
IMG_1158.JPG
IMG_1158.JPG [ 236.56 KiB | Viewed 3948 times ]
XR6T engine in its new home 2.JPG
XR6T engine in its new home 2.JPG [ 169.4 KiB | Viewed 3945 times ]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 39

Posts: 55

Joined: 21st Apr 2008

Ride: anything with a engine

Location: Gold Coast
QLD, Australia

I don't know anything about the BA ECU's but you could try feeding your speed signal into the four wheel speed inputs (assuming the ecu has four wheel inputs and they are Hall effect inputs). That way the ecu would think all four wheels are travelling and the same speed.

Nice looking ute by the way :D !

 

_________________

For Sale; EF Plug and Play Megasquirt ECU Package. Includes ECU, adaptor loom, base tune, software.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 2:32 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 35

Joined: 25th Aug 2008

Location: Grafton
NSW, Australia

Thank's , it has 4 inputs and yes it is a Hall Effects signal . Would that gadget you mentioned be available from Jaycar or someone ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 2:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 39

Posts: 55

Joined: 21st Apr 2008

Ride: anything with a engine

Location: Gold Coast
QLD, Australia

No Gadget required. You should be able to just split the speed signal to the four inputs. Assuming all the hall sensors normally have the same voltage output (either 5V square wave or 12V square wave). In other words just connect all the speed inputs together and connect them to the sensor in the gearbox.

The only problem will be if the ecu expects a different speed from the wheels compared to the output of the Gearbox.

 

_________________

For Sale; EF Plug and Play Megasquirt ECU Package. Includes ECU, adaptor loom, base tune, software.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 12:44 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

or if u have a diagnostic plug hooked up you could tell the pcm it doesnt have abs using an IDS
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 12:45 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

also that is one sweet truck

any chance of more pics?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 1:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 455

Joined: 6th Feb 2005

Gallery: 32 images

Ride: NEW MACHINE 323i GOES HELL FAST

Power: 169 rwkw

Location: in the middle of peak hour traffic
SA, Australia

very nice job did u try to sell on ebay a while back ??? :lol:

 

_________________

eb 4.0 falcon & f150 351 & caprice 5.0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 1:39 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

xpression wrote:
or if u have a diagnostic plug hooked up you could tell the pcm it doesnt have abs using an IDS


"IDS" whats that stand for?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 1:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 11791

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: Holden VF Calais / NL FBT

Location: SE Melb
VIC, Australia

gogetta wrote:
xpression wrote:
or if u have a diagnostic plug hooked up you could tell the pcm it doesnt have abs using an IDS


"IDS" whats that stand for?
Replaced the WDS - World Diagnostic System & the PDS was the Palm pilot version they ran.
Ford workshops all have to have the WDS to run diagnostics and set up falcons, reprogram bcm's etc

 

_________________

Nicko

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 2:14 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 1953

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 25 images

Ride: BA on gas. EL on gas. XF on gas.

Location: Greenacres/Adelaide
SA, Australia

More pics of that size please....
That is 1 sweet truck!!!!!
Sorry, have no answers to your questions.
Possibly someone that dose flash tunes may be able help? Turn the features off?

 

_________________

Member Number 8804
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 8:47 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 35

Joined: 25th Aug 2008

Location: Grafton
NSW, Australia

a1drake wrote:
very nice job did u try to sell on ebay a while back ??? :lol:


No , i had the 6.0ltr Powerstroke V8 engine for sale after i decided not to use it and used the picture with the 'F' truck behind it as it was the only one i had . You would'nt believe how many guy's tried to buy the truck off me after seeing the picture , one guy said name your price :shock: .

The diagnostic plug is as the stock Ford ute is and can simply be accessed the same way . Are you guys saying that a scantool can turn off the ABS function ? I'm also in trouble with the .80 overdrive in the gearbox . The cruise control will SET in 3rd and direct but wont SET in overdrive as the speed pulse and engine RPM's are not what they should be in the mind of the ECU . Which may be a problem with what devojet was thinking .

For more photos of the truck i have started a thread in the garage . Thank's for your input and interest .
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 9:19 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 39

Posts: 55

Joined: 21st Apr 2008

Ride: anything with a engine

Location: Gold Coast
QLD, Australia

If you can get the ABS turned off that would be a much better option. I think the trouble is these ECU's are getting too smart.

Has your speedo been calibrated? Does it show the correct speed? I assume you are using a nissan 4x4 gearbox.

 

_________________

For Sale; EF Plug and Play Megasquirt ECU Package. Includes ECU, adaptor loom, base tune, software.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 9:33 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 35

Joined: 25th Aug 2008

Location: Grafton
NSW, Australia

No it has'nt been calibrated yet , but i think it will still have the same problem as the different overdrive ratio/engine revs will not corralate with the parameters set in the EEC . What it needs (in theory) i believe is for the EEC to be programed for the .80 overdrive and also delete the ABS function . But i'm pretty sure that as a design fault the EEC cannot be reprogramed for a change of diff ratio or tyre size . Can someone tell me if that is still the case ?

 

 

Attachments:
EEC.jpg
EEC.jpg [ 173.24 KiB | Viewed 3849 times ]

Last edited by Iron Horse on Wed Aug 27, 2008 9:58 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 9:47 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 39

Posts: 55

Joined: 21st Apr 2008

Ride: anything with a engine

Location: Gold Coast
QLD, Australia

It would probably be best to talk to someone who can do flash tunes and see what they can change. I know with holden LS1 ECUs you can change everything including diff ratios etc.

 

_________________

For Sale; EF Plug and Play Megasquirt ECU Package. Includes ECU, adaptor loom, base tune, software.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 28, 2008 3:35 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

using the ford scantool you can set custom diff/tyre sizes, change the speed sensor input from ABS to a speedo transducer and alot more.

best bet is probably as has been said find someone with access to a scantool and see how you go.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 3:26 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names