Fordmods Logo

Reset Computer on EF Series II 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: Reset Computer on EF Series II
Posted: Sun Dec 05, 2004 8:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 5th Dec 2004

Location: melbourne
VIC, Australia

Is it possible to reset computer on fairmont Ef series II? :o [color=red][/color][b][/b]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 05, 2004 8:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

yup, IIRC ya just gorra disconnect the battery for half an hour or so

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 05, 2004 9:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

i heard you also need to turn the key to the on position when the battery is disconnected...

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 05, 2004 10:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 400

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EA

Location: kirra
QLD, Australia

turning the key does nothing except waste time,,the best way is to disconnect the negative terminal and leave for about an hour or overnight if possible

 

_________________

NO ONE DIES A VIRGIN AS LIFE SCREWS US ALL

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Thanks All
Posted: Tue Dec 07, 2004 10:23 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 5th Dec 2004

Location: melbourne
VIC, Australia

It did the magic, thanks once again ford Gurus
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 7:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

what does resetting the computer do???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 8:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 400

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EA

Location: kirra
QLD, Australia

over time the ecu collects data from the various sensors scattered all over the car,sometimes this data gets a bit muddy and the car starts being stupid.

so to give it a fresh start and allow the car to relearn you can clear all data that was collected.

there are some bits that can't be removed but the car basicly relearns what you want it to do and runs good for a while then you do it again.

sort of like an electronic tune up..

 

_________________

NO ONE DIES A VIRGIN AS LIFE SCREWS US ALL

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 8:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ahhhh sweet. so kinda like a spring clean as you would do with your home pc!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 8:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 400

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EA

Location: kirra
QLD, Australia

joolz wrote:
Ahhhh sweet. so kinda like a spring clean as you would do with your home pc!


yep,basicly a reformat of the ecu so to speak

 

_________________

NO ONE DIES A VIRGIN AS LIFE SCREWS US ALL

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 9:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

Resetting the computer erases the short term fuel compensation maps, resets the idle and clears any fault codes in the EEC. All base fuel and timing maps remain the same, these cannot be erased.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 07, 2004 9:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 400

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EA

Location: kirra
QLD, Australia

i think all ecu controlled cars can be reset can't they,,

 

_________________

NO ONE DIES A VIRGIN AS LIFE SCREWS US ALL

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: resetting EF ECU
Posted: Fri Nov 21, 2008 4:30 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 65

Posts: 1

Joined: 18th Nov 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi Guys

Read all comments re resetting ECU and how it will relearn when reconnected to battery. I'm hearing 30 mins off battery.

What about the Smart lock - any issues here?

I've had idle problems - erratic goes hi and slowly drops back - . I've replaced ISC and TPS with new components - got it to idle at 6- 700 - goes hi when put in drive.

Ordered ECU code recognition unit for further diagnostics.

any ideas?

 

_________________

Glennpoz

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 21, 2008 12:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1434

Joined: 14th Jul 2008

Gallery: 1 images

Ride: Falcon EF Gli

Location: Melbourne
VIC, Australia

you already might know this but You will also need to relearn the remote Buttons.

 

_________________

AsIzZy

My Build Thread:
post994940.html#p994940

For Sale Thread 1
forums/viewtopic.php?t=70845&highlight=

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 3:30 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names