Fordmods Logo

troublesome TPS tales. 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: troublesome TPS tales.
Posted: Wed May 24, 2006 1:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

well, i did diagnostics on my EA's ECU today. It told me to have a look at the tps and MAP sensors. I measured the ECU voltage for the TPS and Got 1.18V (should be 1 volt) and 3.7V on full throttle (should be 4.5 volt). I think this may be the answer to my car jerking from lack of power. Is the tps servicable at home or would it be best just to buy a new unit from Ford?

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 2:00 pm 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 8831

Joined: 18th Dec 2002

Gallery: 6 images

Ride: AUII V8 LTD

Power: 270 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

I'd check the new price from ford, if its only $20-30, go for it. Else, head down to your local wrecker, armed with a multimeter and find one which works properly. Shouldnt cost you any more than $10

 

_________________

WAG363: AUII LTD Supercharged 363 Dart Stroker [Supercharged 363 LTD Build]
WAGGIN: 2012 Volkswagen Passat Wagon - V6 4Motion.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 4:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

sweet, that much cheaper than expected, however I have a problem. Because I got incorrect voltage readings, I followed gregories and measured the resistance across 2 of the terminals on the tps adapter and like it is supposed to, the resistance decreased as the throttle was increased. Gregories explanation is that the wiring harness should be checked. I did check it and it seems ok, so my query is: surely even though the resistance is decreasing like its supposed to, isn't it still possible I have a faulty tps as gregories make it seem it would only be faulty if resistance wouldn't decrease. I hope I haven't worded this too much like a retard.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 5:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

Waggin wrote:
I'd check the new price from ford, if its only $20-30, go for it. Else, head down to your local wrecker, armed with a multimeter and find one which works properly. Shouldnt cost you any more than $10


I just rang ford and they told me that it costs $105!f**k that. Ill go to the wreckers. :(

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 28, 2006 12:27 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

Seems to me like yours is fine... but one more check, take it off, and then check closed, and full throttle, as it seems to be like your accelerator cable just stretched.

Also, the EEC can adjust for that, if you find how to calibrate your TPS (can't remember of the top of my head), it'll take into account the new minimal and maximum settings.


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 28, 2006 3:03 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

Ok, well this time when i measured the voltage, I got my dad to put full throttle (without using acc cable) and Only got 3.5V this time, Stupid tps...

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun May 28, 2006 5:02 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

Have you got 5 volts at the Vref pin?


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:06 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names