Fordmods Logo

1 fan working 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: 1 fan working
Posted: Sat Jan 08, 2011 9:48 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 225

Joined: 16th May 2010

Gallery: 9 images

Ride: 98 XH2 Ute

Location: Toorak
VIC, Australia

Hey all been having some over heating problems lately.

Noticed that only one of the fans at the front of the bay was turning on.

Does any1 know how i can fix this or where to start from? I don't really wana spend big $s at the auto elec


cheers :wink:

 

_________________

98 XH 5 Speed
BA 17"s, BA Short Shifter, 2.5" Mandrel Bent Redback, More To Come!
98 XH 5 Speed - http://www.fordmods.com/the-garage-f53/a-bone-s-98-xh-5-speed-t98900.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 1 fan working
Posted: Sat Jan 08, 2011 10:14 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

sounds a bit sus.

Theres 3 relay's on XH's.

First relay energizes both fans at low RPM.
Second relay splits the series wiring, and commits fan 2 (drives to full speed.)
Third relay Earths out Fan one's Neg Rail. and Relay 1 continues for the Positive.

Simply swap both same relays with each other and see if you get any progress.

If nothing happens, Unplug the temp sensor (on the thermostat housing) this should make all relay's turn on and resulting both fans going flat out.

But the best way is to check the fan wires with a multimeter.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 1 fan working
Posted: Sat Jan 08, 2011 10:26 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

found it.

download/file.php?id=33640

Nice EL (XH) wiring diagram!

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 1 fan working
Posted: Sat Jan 08, 2011 10:27 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 225

Joined: 16th May 2010

Gallery: 9 images

Ride: 98 XH2 Ute

Location: Toorak
VIC, Australia

Thanks mate ill give it a shot in the morning. this is the one area i hate. anything electrical doesnt agree with me :roll:

 

_________________

98 XH 5 Speed
BA 17"s, BA Short Shifter, 2.5" Mandrel Bent Redback, More To Come!
98 XH 5 Speed - http://www.fordmods.com/the-garage-f53/a-bone-s-98-xh-5-speed-t98900.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 1 fan working
Posted: Sat Jan 08, 2011 10:28 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 225

Joined: 16th May 2010

Gallery: 9 images

Ride: 98 XH2 Ute

Location: Toorak
VIC, Australia

Krytox wrote:
found it.

download/file.php?id=33640

Nice EL (XH) wiring diagram!

:shock:

hahaha this is pretty much another language to me. ill get my brother to give me a hand. he's smart with this stuff. ill make sure i pay attention :P

 

_________________

98 XH 5 Speed
BA 17"s, BA Short Shifter, 2.5" Mandrel Bent Redback, More To Come!
98 XH 5 Speed - http://www.fordmods.com/the-garage-f53/a-bone-s-98-xh-5-speed-t98900.html

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 6:59 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names