Fordmods Logo

14"to 15"Speedo Recalibrate?? 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: 14"to 15"Speedo Recalibrate??
Posted: Mon Feb 06, 2006 12:41 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 45

Posts: 59

Joined: 28th Jan 2006

Ride: XH Falcon Ute

Location: Perth
WA, Australia

Would I need to recalibrate my speedometer if I change my rims from 14"to 15"?

Its on my XH Ute.

Is it just me or do people avoid replying to my posts?????????

If so WHY?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 12:55 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 509

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: '05 5.4L BA MK2 XT

Location: Sydney
NSW, Australia

Well I didnt recalibrate mine when I went from 15" to 18" rims :P
So I wouldnt worry about it ...

All else fails get a mate/missus to drive behind you as you do exactly 50 on ur speedo, thats a rough way of knowing if you will need to get it calibrated.
But you will probly find there wont be a problem.

(Doing the above test with my brother, going from 15" to 18" rims my speedo is now approx 3 km/h higher then the speed im actually going.)
Which is great for coppers, when I think im speeding im actually not :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 14"to 15"Speedo Recalibrate??
Posted: Mon Feb 06, 2006 1:22 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 1525

Joined: 13th Oct 2005

Gallery: 13 images

Ride: The DEVEL XR6

Location: Perth
WA, Australia

jules_1972 wrote:
Would I need to recalibrate my speedometer if I change my rims from 14"to 15"?

Its on my XH Ute.

Is it just me or do people avoid replying to my posts?????????

If so WHY?


I don't think you'll have to worry mate!

14 - 15's is not a huge jump, and should make minimal difference.

I went 15's to 17's, and was told by Ian Diffen's that a recalib wasn't necessary.

However, as Ace said ...I have actually noticed a slight difference, as I have a GPS unit that always gives me a speed 2 km/hr lower than what my speedo is telling me ...and GPS's are pretty accurate!

 

_________________

Hot Chilli Red EL XR6, 5-spd, JMM DEV 5 enhanced (161 rwkw custom tuned), Eliminator Switch Chip, 18" BA GTP rims, Pedders Superlows, BA XR6 badges, BA Sunroof, Pioneer Stereo, Splits, 6x9's, 10" sub, 700W 6-ch Viper amp.
QUARTER MILE PB: currently 14.590 @ 96.00 mph ...BOOST AHEAD!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 1:24 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

shouldnt need to given the right choice in tyre sizes

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 1:30 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 5313

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Surf, Turbo Diesel

Location: Melbourne, S.E Suburbs
VIC, Australia

dont you work it out by doing the % increase

when i did my wheels form like 20 or 19
up to 30"
hjad like a 16% increase in size...

so what ever my speedo says i add 16% and thats my actuall speed

so in an 80 zone my speedo says, 70 (or just below)

70 * 1.16 (adds 16%) and im doing 81...

to do 70 i sit on 60

to do 60 i sit on about 53

and so on and so on

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 2:13 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 45

Posts: 59

Joined: 28th Jan 2006

Ride: XH Falcon Ute

Location: Perth
WA, Australia

Hey thanks all...

I do like the Gps IDEA, might have to get me one of those...

OFF to Ebay I go....

Cheers :lol:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 10:31 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 100

Joined: 4th Jan 2005

Ride: AU XR6

Location: sydney
NSW, Australia

you dont have to recalibrate anything..

the overall rotating diametre is the same, bigger rim vs lower profile..

ie.. say over all diametre is 20inches, with 15in rims you will have 5in worth of tyre..
18in rims you will have 2in worth of tyre..etc etc

the speedo wont change.. if you changed diff gears then yeah you would have to, but not with rim change..

 

_________________

I desperately want to be a road statistic

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 12:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 5313

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Surf, Turbo Diesel

Location: Melbourne, S.E Suburbs
VIC, Australia

thats if he is going to lower profile

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 12:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

chunkz wrote:
thats if he is going to lower profile


Well its kind of the done thing...

Going to a lower profile with the bigger rim will result in some overall diameter change but only couple of %.

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

why has the xh got 14's to begin with? i thought they all had 15's.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:29 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

how do u actually recalibrate the speedo when your changing the size of the wheels. i am looking at upgrading to 18's and have been pondering this for a few days.

so where do u go to do this??

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

you can get an electronic ratio box which changes the signal of the speedo wire, but im not sure if it'll work in falcons, as the speed signal goes to the ecu first.
the other way is to change the gear in the gearbox (also in the tech documents is the correct method).

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 1953

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 25 images

Ride: BA on gas. EL on gas. XF on gas.

Location: Greenacres/Adelaide
SA, Australia

Rim size dose not matter. As long as the rolling radius of the tyre is the same as the original ie. 195/75X14 is the approx equal of an 205/65X15 or a 225/60X15. No speedo recal is needed.

 

_________________

Member Number 8804
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3893

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII V8 Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

castlegreyskull wrote:
how do u actually recalibrate the speedo when your changing the size of the wheels. i am looking at upgrading to 18's and have been pondering this for a few days.

so where do u go to do this??


you wont need a recalibration, just keep the profile/rim size aspect the same..

think 18's run 235/40/18 dont they? or is it 235/35/18? either way, theres a calculators on the net which tell you.. so no, if you keep decreasing profile you wont need to change the speedo

 

_________________

2007 Steel BF Ghia MKII V8 - 19" GTP's + Superlows

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 06, 2006 7:50 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

smoke_rubber wrote:
why has the xh got 14's to begin with? i thought they all had 15's.


my exact thoughts too! :?

AFAIK only EA/EB's had 14's? EBII or ED & above all came with 15's? :?

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 10:13 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names