Fordmods Logo

4 litre ed wont start 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: 4 litre ed wont start
Posted: Sun Dec 18, 2011 11:42 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 52

Posts: 4

Joined: 18th Dec 2011

Ride: ford falcon ed

Location: lake illawarra
NSW, Australia

Hi, I have an ed with starting issues. I pulled the fuel pump out after experiencing low power and surging when accelerating at high speeds with full throttle, also hard to start (about 4 attempts in the morning or after leaving it for a couple of hours), suspecting a dirty strainer on fuel pump, also checked fuel filter all seemed ok. When I attempted a start no go, it turned over but no luck. I checked the coil for spark, leads etc, but couldnt find a problem, also disconnected fuel line at injector rail and turned the engine seeing fuel coming out like a slow running tap. I've had holdens in the past an noticed there was no pressure in the fuel line when I disconnected it, not sure if thats normal? Also pulled a spark plug out and noticed it dry with no presence of fuel. Could it be the fuel pump?? Please help.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 litre ed wont start
Posted: Mon Dec 19, 2011 12:35 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1507

Joined: 14th Aug 2009

Gallery: 12 images

Ride: BA XT V8

Location: Gosnells, Perth
WA, Australia

No fuel on the plugs means injectors going by everything else you have said. May be computer related.

 

_________________

BA XT V8. Ice Mint. 18" Speedys. XR6T LSD. Full Pacemaker twin 2 1/2inch Stainless Steel system. Custom CAI. Black XR interior with white trimming. Powerbond underdrive kit 25%.
13.65@102mph. 2800 hi-Stall.
230RWKW@5250 rpm. 625NM.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 litre ed wont start
Posted: Mon Dec 19, 2011 1:32 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 4285

Joined: 8th Dec 2004

Gallery: 25 images

Ride: EB2 Ghia,Mighty Boy,Eb1 Xr8 5spd

Location: ** In the Shed! **
VIC, Australia

There should be pressure in the fuel rail when you disconnect a fuel line. Check & replace the fuel filter that is down on the chassis rail, passenger side, just forward of the lower control arm for the diff. Then I'd suggest doing a fault code scan on the car, see what it turns up if it still won't run.

Cheers

ToranaGuy

 

_________________

I am the ToranaGuy!|74 Lh Torana Turbo|78 Hz PanelVan|86 Mighty Boy Ute|93 EB2 Ghia,GT Mockup,5spd,LPGI,Full Leather|2 x EB Xr8 5spd's|FS [VIC]: Wrecking - Eb XR8 - Parts available |Build Thread|Ebay Items - Ford Parts|

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 litre ed wont start
Posted: Mon Dec 19, 2011 7:20 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Didn't mix up the fuel lines at the pump?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 litre ed wont start
Posted: Mon Dec 19, 2011 2:01 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 130

Joined: 27th Jul 2011

Gallery: 2 images

Ride: 93 ed fairmont ghia

Location: Bulli
NSW, Australia

My mate had this problem with a newer model, he rolled it and had to reset the ecu, just go over the basics I guess check the fuel and spark and go from there

 

_________________

ED Fairmont Ghia. t5 conversion w h/d exedy, 3:45:1 lsd, pacemaker extractors, 2.5" custom exhaust, waggott cam,K&N high flow panel filter, TI performance chip w/ 4 tune switch(2 ED, 2 EL tunes) king 18's, el thermo fan w/ Davis Craig switch. 5000K hids,led lighting, doof box in boot.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 5:20 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names