Fordmods Logo

AU-2 fairlane ghia--starting issues 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: AU-2 fairlane ghia--starting issues
Posted: Sat Dec 29, 2007 7:57 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 3

Joined: 29th Aug 2005

Location: brisbane
QLD, Australia

:roll: I have replaced leads, new platinum plugs, k&m air filter, regular oil changes using synthetic oil. Problem still exists when car is cold in mornings it doesn't want to start. No black smoke from exhaust when it does start. Once it has started there's no problems. Any one with an idea??
Regards Colin
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 7:03 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 67

Posts: 25

Joined: 23rd Sep 2007

Ride: EF Falcon

Location: Kingaroy
QLD, Australia

no black smoke on start up? sounds like starving for fuel check fuel pressure regulater or fuel pump pressure but first how long since you changed your fuel filter

 

_________________

Try me I know it!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 01, 2008 1:12 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 3

Joined: 29th Aug 2005

Location: brisbane
QLD, Australia

Its only just under 12 mths old,do you know if they have a cold start injector on them and if this was paritally bloked. could this cause a similar problem? I will replace the filter as its probably due anyway and maybe look at getting injectors cleaned. What do you think.
thanks for the reply it kind of confirms my suspicion of it being starved for fuel.
Regards Colin
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 01, 2008 1:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 70

Posts: 657

Joined: 24th Sep 2007

Gallery: 10 images

Location: Central Coast
NSW, Australia

Colin,
As Speedway suggests, check all the usual fuel system suspects for flow. But as you have no problems once it's started, I'd also put one or two bottles of Spitfire [or similar] fuel additive in the tank to help clean the injectors etc. as a belly full of bad fuel could have gummed up the works a bit. We've had a similar problem with the EB2 from dodgey fuel and now are very particular with where we deal, but it's still no guarantee of consistancy.
I don't think you have a cold start injector in EFI systems unlike the Merc and VW Bosch mechanical injection systems.
Paul

 

_________________

What goes around, comes around.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 01, 2008 8:05 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 79

Posts: 1233

Joined: 7th Apr 2005

Gallery: 7 images

Ride: GTHO PH 1 EF ex chaser

Location: Willow vale, GOLD COAST
QLD, Australia

You,r right paulmac there is no cold start injector as such it is all controlled by the ecu and sensors the old benz systems were much easier to diagnose as far as cold start problems go.
:roll: :roll: :D :D

 

_________________

Rotten Old Revhead!!! XW GTHO + EF ex cop car (exractors 2.5 cat back zorst !6" Simmons K&N +airbox mods Lowered with Bilstein shocks+Whiteline Bars NEXT THING Swap HO for GTP or Ferrari!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 01, 2008 9:36 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 67

Posts: 25

Joined: 23rd Sep 2007

Ride: EF Falcon

Location: Kingaroy
QLD, Australia

if your filter is 12 months old thats where i would start =if you use E10 fuel i would nearly bet on it (nothing wrong with E10 I use it all the time )=I change mine every 4 months (preventitive maintenence ) only around $10 -$15

 

_________________

Try me I know it!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 02, 2008 11:02 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 3

Joined: 29th Aug 2005

Location: brisbane
QLD, Australia

Thanks all for your sugestions,have ordered a new filter and fitting it asap.Will keep you informed of my progress. Again Thanks
Colin
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 02, 2008 11:24 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 1061

Joined: 7th Sep 2007

Gallery: 3 images

Ride: BF3 Egas wag SY AWD Terry Ghia

Location: Brookfield
VIC, Australia

I have had starting issues with low fuel pump pressure twice before. Try a filter first though as it's much cheaper. the other likely problems are injectors blocked up as they run generally ok but starting is difficult

 

_________________

BF3 Egas XT Wagon
SY Territory Ghia AWD 6spA :))

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 9:38 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names