Fordmods Logo

AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 11:57 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ok here is the thing.

We have a wrecked AU series 1 fairmont here.

My EF is slightly um under the weather.

- Change the engine from the AU (can be done i know easily enough)
- Will the the tranny fit straight up? - Can i use the same shifter as the EF?
- I need to change the ECU. - Is this just a straight swap? or do i need to change the whole dash or the wiring or what?

Thanks guys/girls

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 12:05 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

it has been done many times over...

you need to modify the k frame or get the sump cut and welded..
otherwise use all the ascessories from the ef,manifold,thermostat housing with the ef sensors..crank sensor will bolt straight on. ef cam sensor will slot into the dizzy hole..no need to change looms or ecu...
as for the trans you can use the ef trans with a au bellhousing.. or you can just use the au trans..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 12:25 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

lol the reason why i am saying the ECU is cause my ECU has seen um better days to say the least.

I know about modifying the K-Frame or the sump that is not an issue

I was saying about the tranny as the EF one has seen better days.

So you are saying that i can use all the accessories off the EF? or do i need to change it all if i am using the AU ECU?

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 12:36 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok..
you can use the ef power steering pump,aircon pump, but i forgot to mention to use a au alternator...as the ef alt bracket needs modifying to fit au block..
if you want to use the au ecu ect? there is a fair bit of wiring and loom changes to be done..
to use the au ecu you will need the au loom and you would need to use the au manifold and sensors instead..

otherwise just treat it as a basic engine swap with a couple of modifications to the ascessories to suit..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 12:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

ok kewl thanks. As i said, we have a complete AU car here.

Will i need to change clusters? Also can i use the EF belt tensioner?

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 1:29 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1166

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon, el fairmont ghia

Location: Christchurch
New Zealand

think it would be easier to get another ef ecu as there cheap
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 2:02 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

if you have the complete au their you wont need anything else i did the swap and if you look my link up you should find it helpful as others have posted their info on it as well
cheers alan
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 2:06 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 04, 2010 2:07 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU into EF - Please bear with me. Just look PLEASE
Posted: Mon Jan 11, 2010 4:39 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 32

Joined: 26th Oct 2009

Location: Sydney
NSW, Australia

I've an AU motor in my EF.

To summarise, this is what I did:

- Use EF ECU.
- Have front of AU Sump cut and plate welded on at diagonal angle.
- Use EF Sensors.
- The knock sensor requires you to tap out the AU's knock sensor boss to fit.
- Use AU Alternator.
- Use EF Intake Manifold.

Do all that and it should all Just Work (TM) :)


JT
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 6:34 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names