Fordmods Logo

AUII Strange Running Hot Problem 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: AUII Strange Running Hot Problem
Posted: Sun Jun 07, 2009 7:27 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 4th Feb 2005

Location: Wanganui
New Zealand

I have a stock standard AUII Futura, lately it has been starting to get hot when under load. Normal town and open road running is fine but as soon as it's working, ie going up a hill, the temp guage very quickly get up to about 3/4, as soon as normal cruise resumes it drop back to normal. Its gradually been getting worse. Cooling system is all up to scratch, new radiator and thermostat a while back. Is it possible the exhaust is blocked? Have the cat convertors in these been known to collapse? Cars done 210,000km.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII Strange Running Hot Problem
Posted: Mon Jun 08, 2009 10:18 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 449

Joined: 15th Apr 2009

Ride: Falcon AU

Location: Perth
WA, Australia

Dak wrote:
I have a stock standard AUII Futura, lately it has been starting to get hot when under load. Normal town and open road running is fine but as soon as it's working, ie going up a hill, the temp guage very quickly get up to about 3/4, as soon as normal cruise resumes it drop back to normal. Its gradually been getting worse. Cooling system is all up to scratch, new radiator and thermostat a while back. Is it possible the exhaust is blocked? Have the cat convertors in these been known to collapse? Cars done 210,000km.


What level on the radiator gauge does it get to?

 

_________________

What do you call a Hyundai with dual exhausts?

A wheelbarrow.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII Strange Running Hot Problem
Posted: Mon Jun 08, 2009 5:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 50

Posts: 7

Joined: 4th Feb 2005

Location: Wanganui
New Zealand

Normal running it sits on the O in normal, when going up hill it gets up just past the L in normal.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII Strange Running Hot Problem
Posted: Wed Jun 10, 2009 4:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

That is getting pretty warm then.....

I would ordinarily be pointing the finger at a partial radiator occlusion or stuck thermostat, but if all new, then they are less likely to be the problem.

If it happens whilst moving, it's not going to be an issue with the fans.

What sort of condition are your hoses in. Old soft hoses can suck in and cause a problem, but that would be less specific in it's manifestation I think.

I keep coming back to the radiator.... even brand new ones can have blockages from brazing slag and other manufacturing faults, so it wouldn't hurt to get that checked.

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Mangimalgabe and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 9:43 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names