Fordmods Logo

Auto Transmission 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Auto Transmission
Posted: Wed Sep 01, 2010 7:55 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 54

Posts: 3

Joined: 1st Sep 2010

Ride: Ford EA

Location: Port Pirie
SA, Australia

Recently i removed the engine and trans from my eb which ran well and fitted it in to a 1990 ea, both were 4 speed autos.
My problem is that the transmission will now not change into fourth.Everything else seems to be fine.
Has anybody any suggestions as i have ran out of ideas, thanx.
Regards
Steve
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Wed Sep 01, 2010 9:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

Limp home mode? Did you swap the ECU as well?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Wed Sep 01, 2010 9:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

LHM is stuck in third. taking off in third, always in third. happened to me before

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Wed Sep 01, 2010 9:57 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 54

Posts: 3

Joined: 1st Sep 2010

Ride: Ford EA

Location: Port Pirie
SA, Australia

Changed CPU no difference, goes from 1st to 3rd no probs.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Wed Sep 01, 2010 10:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

Does the EA have a TCM for the auto and the EB or just the EA as this will cause it to no lock up the torque converter into 4th, you can bypass this by installing a frequency switch and adjust it to suit the speed (ie lock up the TC at 90k) if you locate the lock up wire from the wiring harness? that is if it dont have a TCM in the EB? but in the EA

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Sat Sep 04, 2010 11:42 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 54

Posts: 3

Joined: 1st Sep 2010

Ride: Ford EA

Location: Port Pirie
SA, Australia

Thanx all but still have the same prob ! turns out both cars have the TCM, I did change them just in case but still the car will not go into 4th.

Steve
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Transmission
Posted: Sun Sep 05, 2010 12:03 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 26

Posts: 137

Joined: 8th Apr 2010

Ride: Dohc el futura, ea falcon

Location: horsham
VIC, Australia

this happens to mine every now nd the since i put the el trans and mottor in it......wouldnt mind knowing how to make it go into forth with out wiring the tcm to the ecu
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:21 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names