Fordmods Logo

ba engine conversions?? 

 

Page 1 of 2 [ 25 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ba engine conversions??
Posted: Tue May 23, 2006 8:33 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 32

Posts: 740

Joined: 10th Nov 2004

Location: sale
VIC, Australia

just wondering if there is anyone thats knows or might know a bit about putting a ba engine into an ef etc (dont wanna hear about how much its gonna cost or waste of time blah blah blah just wanna know a bit about doing it ) cheers shoey
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 23, 2006 9:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

you'll need a aftermarket ECU. I think its becuase the BA ECU is wired up with heaps of other stuff that the E-series isn't compatable with. Like instrument cluster, SSS and [i]smartshield[i] (Not smartlock) Immobilisation

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 23, 2006 9:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

also might be a bit easier on EF due to both EF and BA being coil pack

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 23, 2006 9:49 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3083

Joined: 22nd Sep 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF

Location: Melbourne
VIC, Australia

i know the bonnet needs a hole or bulge, not sure about the crossmember, gearbox.

 

_________________

Image
latest mod: A Service
MY BUILD THREAD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 23, 2006 10:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2098

Joined: 5th Nov 2004

Ride: egas bf xt

Location: Gosford
NSW, Australia

if you were to keep the EF ECU then, could you just throw in a pair of cams that aren't designed for the VCT? I'd imagine that you would have to trick the ECU into thinking that it's still only a SOHC setup etc etc but could you simply leave everything else uplugged?

 

_________________

I can see through wooden doors.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 1:31 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3893

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII V8 Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

BA runs 1 coil per cylinder IIRC?

engine wont fit height wise. need buldge or hole.

engine wont fit into crossmember/kframe without chopping it up.

 

_________________

2007 Steel BF Ghia MKII V8 - 19" GTP's + Superlows

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 9:43 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 30

Posts: 321

Joined: 28th Apr 2006

Gallery: 5 images

Ride: EF Fairmont

Location: gold coast
QLD, Australia

been reading a bit about this convesion wana put one in my fairmont, what are the reasons the engine doesnt fit into crossmemeber/k-frame. and if u have to does cutting these areas totally f$%k ur car and make it illegal etc etc, ne help is great.

 

_________________

Piss On Holden!!!!
EF Fairmont argon silver, ultralows,koni adjustables,pioneer stereo, 19 inch vault kaotiks,

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 9:47 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 30

Posts: 321

Joined: 28th Apr 2006

Gallery: 5 images

Ride: EF Fairmont

Location: gold coast
QLD, Australia

like ive seen in magazines, theres a hilix with an ls1 in it surley if someone can fit an LS1 into a hilux u can fit a newer 4l ford engine into an older 4l ford,obviuolsly with a fair bit of work etc but it must be able to b done without totally f%$kin ur car

 

_________________

Piss On Holden!!!!
EF Fairmont argon silver, ultralows,koni adjustables,pioneer stereo, 19 inch vault kaotiks,

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 10:39 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 11791

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: Holden VF Calais / NL FBT

Location: SE Melb
VIC, Australia

Yes, you need to cut crossmember to fit it, And yes this will render your car illegal/unroadworthy!

There is a unit coming out that will allow you to keep the ba ecu and use that. Id imagine you would have to sort out fuel sender also.
You would need to use the ba auto too, which means you may need a different tailshaft as the length could be different
If you could have the car off teh road for a couple weeks and were quite good technically you could to it!
But if you are a novice that has never pulled there car apart you would stand no chance!

Hope this helps

 

_________________

Nicko

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 11:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3115

Joined: 20th Dec 2004

Ride: Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

dumpdef wrote:
like ive seen in magazines, theres a hilix with an ls1 in it surley if someone can fit an LS1 into a hilux u can fit a newer 4l ford engine into an older 4l ford,obviuolsly with a fair bit of work etc but it must be able to b done without totally f%$kin ur car


Fitting different engines into 4x4's is easy because the engine bays are huge and there is no k-frame. Unlike the BA 6's, LS1's are also very simple engines (no fancy DOHC VCT, drive-by-wire, etc). Also lots of aftermarket support for engine conversions for 4x4's.

As far as the BA into anything else, there are so many threads already on this topic - do a search.

 

_________________

Stoke me a clipper, I'll be back for Christmas

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 5:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 812

Joined: 9th Nov 2004

Ride: xr6t

Location: Newcastle
NSW, Australia

It is deffinately possible to do, jetxr has a ba xr6t motor paired up with a toploader in his ef/el, going to a manual like that is prob the best way of doing it then you can run something like a wolf as a stand alone ecu. There are some places now that are starting to sell items that allow ba ecus to run in non bas but im not really sure how they work.

 

_________________

Rides:
-Ba xr6t, wog cooler, K&N pod on custom intake, battery moved to other side, flash, custom cooler piping, presons auto, car pc, 19" lenso speed 6, going for 300rwkw
-FZR 250- run around bike

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 6:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 32

Posts: 740

Joined: 10th Nov 2004

Location: sale
VIC, Australia

stockstandard wrote:
As far as the BA into anything else, there are so many threads already on this topic - do a search.


ever tried doing a search in these forums worst search engine evercome up with everything but what im after!!


as far as the gear box goes i heard the ef ones will bolt up not true thoughts??

and with wiring what would be easier after market or ba comp

and cuting s**t dont bother me thats easy

i also have 2 cars so i still have something to drive when its of the road yay
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 6:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3115

Joined: 20th Dec 2004

Ride: Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

shoey50 wrote:
stockstandard wrote:
As far as the BA into anything else, there are so many threads already on this topic - do a search.


ever tried doing a search in these forums worst search engine evercome up with everything but what im after!!


Sure have. Often takes me nearly an hour to get what I need but still quicker that waiting for sombody else to tell me the answer.

 

_________________

Stoke me a clipper, I'll be back for Christmas

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 7:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4307

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: EF Falcon XT-T

Location: Mornington Peninsula
VIC, Australia

BA's run coil on plug, so you're up for BA ECU or aftermarket ECU.
kframe will 100% need modification, similar to what needs to be done to get an AU engine in an eseries.
bonnet will need cutting, weather it be the bonnet frame or skin depends on what bonnet you're using.
the rocker cover clears the bonnet skin but not the frame, how ever when the engine torques up you'd risk it hitting the bonnet.
EF auto will *somewhat* bolt up apparently, you'd need to retain a number of the stock EF sensors to ensure proper operation.
Don't know if the BA ECU can control the EF transmission, but as with aftermarket ECU you could keep the stock ECU with the new ECU.
EF/EL throttle body should go straingt on the manifold and allow cable usage.

 

_________________

FALCN6 - EF GLi Turbo, 20" Rims, Air Bag Suspension, Straight LPG, 225rwkw
DTHWGN - EA GL Wagon, LTD Interior, Satin Black, 5.0, Turbo
RACER - EF Futura , 5.0, 5 Speed
PROJECT - 83 Thunderbird, Lowered, 18" Billet Wheels
DAILY - BA Fairmont Ghia 5.4 3V

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 24, 2006 7:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 32

Posts: 740

Joined: 10th Nov 2004

Location: sale
VIC, Australia

thanks mate exactly what i needed to hear cheers
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 25 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:45 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names