Fordmods Logo

BA Ghia not starting 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: BA Ghia not starting
Posted: Mon Jul 30, 2007 9:59 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

Hey guys, Once again i come to you for some help. Has anyone come across a BA series the will not start ? It turns over but does not show any sign of fire. while cranking it over if i give it half throttle it sounds like it wants to go i.e.: little minimal fire. any ideas ? i was thinking airflow but how do you test it ? Any help would be great. As usual thanks in advance. :cry:

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 11:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

rang a Ford service center and they say it is common for the coil packs to go !... I have not herd anyone say that before..

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 2:18 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

theyre on drugs
theres 6 coils on a BA scott, and the chances of 3 or more of them dieing at once are basically Nil. have u got 2 posts on this one?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 11

Joined: 7th Aug 2006

Power: 203 rwkw

Location: mELBOURNE
VIC, Australia

its prob flooded BA's seemed to do it easly.. Crank it with youre foot to the floor and see how u go..
There is also a re-set switch in the lhs kick pannel that does somting 2... but more than likely its flooded seen it heaps
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:21 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 156

Joined: 19th Sep 2006

Ride: Falcon

Location: Auckland
New Zealand

reset switch is to cut fuel supply to the engine, supposed to be used in the event of a fire, or automatically engages in a fire, its in the owners manual anyway i cant remember, the reset allows the fuel to flow back to the engine, i suppose this could be helpful if flooded
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 8:36 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 167

Joined: 13th Aug 2005

Ride: R34 GTR

Location: Melbourne
VIC, Australia

coil packs gone on a BA??!!

Wow Fords are s**t. :D

 

_________________

LUMPY-6

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 2:13 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

BA's dont have "coil packs", which by definition is a group of coils together. They have 6 (or 8) seperate coils directly on top of each plug.

the reset switch is triggered in a sudden stop (inertia switch) and it cuts power to the fuel pump. You will have an extra warning lamp on the dash when this happens.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 10:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

well was not the fuel pump. sorry about the coil pack thing, you know what i mean. Is their a way you can put the BA in to diagnostics mode ?

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 01, 2007 12:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 576

Joined: 4th May 2007

Ride: BA

Location: Mighty Melbourne
VIC, Australia

go the foot to the floor, INJECTED_250 is correct!

 

_________________

mmmmmmmmmunchy!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 01, 2007 6:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

sounds like tps has s**t itself.
common problem.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 01, 2007 9:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

tps?

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 01, 2007 9:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

throttle position sensor

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 01, 2007 9:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

well.. I turned it over with my foot flat to the floor and after about 8 seconds she started i kept the revs at around 2500k for 20-30 seconds and took my foot off and it stalled. Also blew a masive amount of blue / Grey smoke. did the same thing a few limes but incressed the revs to around 5k for 10 seconds and now she is fine, no smoke and starts every time. All i can think is something was stuck in the fuel line or something like that, When i removed the Air intake from the throttle body i opened the butterfly and did notice a bit of oil on the reverse side of the butterfly, is that normal ?

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 02, 2007 8:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

How often do you have to change the plugs in the BA ?

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 02, 2007 8:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 422

Joined: 25th Feb 2005

Gallery: 3 images

Ride: HOT EL

Location: Berwick
VIC, Australia

actually, can someone answer me this, my work BA Fairmont does not go anywhere as well as my Home Ba Ghia... Did the Ghia have a better setup ?

 

_________________

The Lion Tamer

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 8:57 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names