Fordmods Logo

battery not getting charge 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 10:47 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

hey guys battery isn't getting charge i was just wonder could it be the alternator ?
me and bry40l had a look this afternoon and the 100amp fuseable link is broken could it be just that ?

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 10:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1507

Joined: 14th Aug 2009

Gallery: 12 images

Ride: BA XT V8

Location: Gosnells, Perth
WA, Australia

well if you re connect the link and its still not charging then yes the alternator is stuffd.

 

_________________

BA XT V8. Ice Mint. 18" Speedys. XR6T LSD. Full Pacemaker twin 2 1/2inch Stainless Steel system. Custom CAI. Black XR interior with white trimming. Powerbond underdrive kit 25%.
13.65@102mph. 2800 hi-Stall.
230RWKW@5250 rpm. 625NM.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 10:54 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

obviously lol but i'm just after other peoples opinions atm i can't try it till the morning till repco or supercheap open

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 510

Joined: 8th Aug 2010

Gallery: 9 images

Ride: NF Fairlane Ghia

the 100amp is connected to the alternator
so you gotta replace it

once you done that before you start the car get a multi meter and get battery voltages
start the car and get voltages
if voltage is 14V or below while car is running alternator is stuffed

14.5V is a very good condition alternator
14.3V is about average
14.1V is getting pretty stuffed there

and make sure you have no system load while this going eg: no big sound system, headlights etc
and to get accurate alternator reading you should get the postive from the alternator directly then get the negative from the battery

 

_________________

NF Fairlane Ghia, Brand New Leather Interior, Wallnut All Through, 800W RMS JL Audio Sound System, Lowered King Springs And Monroe GT Shocks, Custom BA/GT Air Intake, Holley Highflow, Simmons B45's, Going To Be Supercharged At 9-12psi With Stage 4 Head And Cam With Pacemakers And 3" Exhaust

Last edited by Fordsrule174 on Fri Sep 23, 2011 11:09 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:08 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

i have a fairmont so there is a voltimetre on the dash will that do the trick ?

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 510

Joined: 8th Aug 2010

Gallery: 9 images

Ride: NF Fairlane Ghia

maso1988 wrote:
i have a fairmont so there is a voltimetre on the dash will that do the trick ?


the voltameter in the dash isnt accurate enough

a .3 of a volt could seperate it from working and not working

multimeter can be bought and any cheap store for a few bucks

 

_________________

NF Fairlane Ghia, Brand New Leather Interior, Wallnut All Through, 800W RMS JL Audio Sound System, Lowered King Springs And Monroe GT Shocks, Custom BA/GT Air Intake, Holley Highflow, Simmons B45's, Going To Be Supercharged At 9-12psi With Stage 4 Head And Cam With Pacemakers And 3" Exhaust

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

maso1988 wrote:
hey guys battery isn't getting charge i was just wonder could it be the alternator ?
me and bry40l had a look this afternoon and the 100amp fuseable link is broken could it be just that ?

why not use his alt.what blew the link?

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:11 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

righto ill grab one in the morning
i still don't know how to use one though lol

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 510

Joined: 8th Aug 2010

Gallery: 9 images

Ride: NF Fairlane Ghia

generally there is a instruction book with them just to get volts or to use a cheap one is very easy and is a very handy tool :)

 

_________________

NF Fairlane Ghia, Brand New Leather Interior, Wallnut All Through, 800W RMS JL Audio Sound System, Lowered King Springs And Monroe GT Shocks, Custom BA/GT Air Intake, Holley Highflow, Simmons B45's, Going To Be Supercharged At 9-12psi With Stage 4 Head And Cam With Pacemakers And 3" Exhaust

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:15 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 510

Joined: 8th Aug 2010

Gallery: 9 images

Ride: NF Fairlane Ghia

hans hartman wrote:
maso1988 wrote:
hey guys battery isn't getting charge i was just wonder could it be the alternator ?
me and bry40l had a look this afternoon and the 100amp fuseable link is broken could it be just that ?

why not use his alt.what blew the link?


i have a similar concern about the fuse blow i would also be concerned about the regulator not turning off and overcharging the system

 

_________________

NF Fairlane Ghia, Brand New Leather Interior, Wallnut All Through, 800W RMS JL Audio Sound System, Lowered King Springs And Monroe GT Shocks, Custom BA/GT Air Intake, Holley Highflow, Simmons B45's, Going To Be Supercharged At 9-12psi With Stage 4 Head And Cam With Pacemakers And 3" Exhaust

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:16 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

nah i was drunk and put the battery in the wrong way and inturn put the terminals on the wrong way

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 510

Joined: 8th Aug 2010

Gallery: 9 images

Ride: NF Fairlane Ghia

maso1988 wrote:
nah i was drunk and put the battery in the wrong way and inturn put the terminals on the wrong way


hope your electronics all still work mate

 

_________________

NF Fairlane Ghia, Brand New Leather Interior, Wallnut All Through, 800W RMS JL Audio Sound System, Lowered King Springs And Monroe GT Shocks, Custom BA/GT Air Intake, Holley Highflow, Simmons B45's, Going To Be Supercharged At 9-12psi With Stage 4 Head And Cam With Pacemakers And 3" Exhaust

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:18 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

they should be i'll just check all the fuses and go from there

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

maso1988 wrote:
they should be i'll just check all the fuses and go from there

if your lucky its only the fuse

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: battery not getting charge
Posted: Fri Sep 23, 2011 11:25 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 169

Joined: 23rd Aug 2009

Ride: 97 el ghia

Location: Newcastle
NSW, Australia

what else could it be ?

 

_________________

my build thread

the-garage-f53/maso-s-el-fairmont-ghia-build-t112744.html

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], johnnyeHCF and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 12:26 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names