Fordmods Logo

Battery takes a long time to start charging 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Battery takes a long time to start charging
Posted: Sat Jan 06, 2007 10:14 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 5th Jan 2007

Ride: EBII Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi everyone.
I have a 92 EBII Fairmont with 360k on the clock. Its generally a great car and goes pretty well, but when started from cold, it takes about 10-15 minutes before the volt meter shows the battery being charged. While its warming up I've got time for a cigarette, send some sms messages, check my email and clean the windows :) and thats before I sit in the car and wait until the charge gets to between 13 - 14 volts. Its fine from then on until the next time I start it.
Its had a new alternator and belt fitted about 12 months ago and the charging problem has been happening for about the last 3 months.
Anybody have any ideas? All suggestions greatly appreciated

Thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 10:39 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

is the alternator still under warranty???

could be a host of problems, you could take it to an auto elec to diagnose the problem and then fix it yourself :)

Other then that, make sure your fan belt is good, (you shouldn't be able to turn the alternator fan by hand)

and obviosly all connections between the alternator and battery, also check the earth strap on the block

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 10:49 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

it should charge up as soon as it starts.
are you just reading the figure off the volt meter in the car, or have you actually put a multimeter across the battery?

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 10:58 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 8

Joined: 5th Jan 2007

Ride: EBII Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks for the suggestions so far, and yes, I'm reading the figure off the volt meter in the car.
Any idea why the charge light (on the dash) doesn't come on if the charge rate is so slow? The only indication is the negative volt meter reading.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 11:18 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

how olds the batt?

could be on its way out and not holding charge over night . might explain why it takes a while to chagre in the morning
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 11:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

the voltage meters in the car aren't that accurate, my utes drops to 11 volts when it's at 13.8 with the thermo's on, but it goes back up when they switch off....
put a meter across it, it will more than likely be alright.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 09, 2007 3:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 407

Joined: 25th Dec 2006

Gallery: 4 images

Ride: xr6 turbo

Location: sydney
NSW, Australia

ive had that problem with my laser and it was just the alternator belt it was lose check if its loose or just tighten it a lil bit and see if theres a difference if no diff check the battery

 

_________________

Image
EDITED BY MOD, ADVERTISING NOT PERMITTED IN SIG. PLEASE REFER TO FORUM GUIDELINES

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 1:04 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names