Fordmods Logo

blue spark on startup 

 

Page 4 of 5 [ 74 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

 
Posted: Thu Jan 11, 2007 9:21 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

motor still crank over by hand ok ?

maybe bent something
sounds like a head f**k to me/.

dont worry im in the same vote with my el in eb . but i have no compression on cyl 1 .

neway try charging the batt testing all plugs with mutimeter. for specs in manual

starter relay ok ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 1:01 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 20

Joined: 27th May 2005

Location: Sydney
NSW, Australia

have u made sure ur car is in Park if its auto?

if its in park, try changing gears and then back to park and try to start again.

i have to do this in my AU when it wont crank at all
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 1:37 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3893

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII V8 Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

car was converted to manual at the same time.

i can be around on sat if ya want anymore assistance fraser.

few things id maybe check first.

take plugs out and see if their sparking?

make sure starter motor is actually turning somehow.

whack a socket on the crank and see if ya can turn it by hand?



just make sure its in neutral ;)

 

_________________

2007 Steel BF Ghia MKII V8 - 19" GTP's + Superlows

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 6:46 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

My guess is the starter is had it, the blue arcs or flashes could be the brushes are worn down and now have no or little contact.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 8:04 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

ok guys do u actually read frasers posts?

the engine is TURNING over with the starter!

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 8:46 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Disco Frank wrote:
ok guys do u actually read frasers posts?

the engine is TURNING over with the starter!

The Clampy post contradicts that. It is unclear (at least to me) if it is turning over or not.
Quote:
ok sorry didnt realise not turning over now..

crap!

as i told ya on the phone bob when i tryed to start my 8 after installin motor it wouldnt crank just click once same symptom as u. was the itty bitty starter motor wire. ie not the thick one.
_________________

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 10:47 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

it was turning over, but not anymore! but just to muddy the watters, it was turning over after the spark, then a day later decided it wouldn't.

motor turns over anti-clockwise, but not very well clockwise

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 10:54 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Are you sure on the Cam timing?

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 11:07 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

i was dialed in to 0, and hasn't been touched since the car was started & working first time

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 11:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

uglybob wrote:
motor turns over anti-clockwise, but not very well clockwise

This would concern me. Does anyone know how well these motors like going backwards?

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 12:00 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 38

Posts: 119

Joined: 27th Jul 2006

Ride: EF II wagon

Location: adelaide/salisbury north
SA, Australia

i had a similar problem a month ago. engine start one day nothing the next. turned out to be the smartlock control box behind the dash panel near the drivers left knee. turn the key as if to start and give the panel a little wack starts every time for me know. :?

 

_________________

EF2 wagon stockstandard with plenty of leaks and other problems

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 1:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1162

Joined: 19th Jun 2005

Location: perth sor
WA, Australia

id guess it should be easier to pull mtor backwards coz for the cylinders on compression stroke instead of compressing the chamber you're creating a vacuum which with the right amount of torque(enough, since ur using a long bar) it should pull just very slightly on the valves to creat enough gap to let a bit of air thru to drop the pressure and allow u to keep going..

 

_________________

current ride: worn out chuck taylors

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 1:14 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

might be calling you later cwampy, about some assistance!

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 8:10 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

twason wrote:
uglybob wrote:
motor turns over anti-clockwise, but not very well clockwise

This would concern me. Does anyone know how well these motors like going backwards?


they prolly dont! for one the cam lobes and profiles are not desgined to run backwards!

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 12, 2007 9:06 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1162

Joined: 19th Jun 2005

Location: perth sor
WA, Australia

dont see why not myself.. the upslopes on cams are typically just as steep as the downslope as far as i know.

 

_________________

current ride: worn out chuck taylors

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 4 of 5  [ 74 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 11:43 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names