Fordmods Logo

Cam chain tensioner not tensioning 

 

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 
 Post subject: Cam chain tensioner not tensioning
Posted: Sat Dec 15, 2007 1:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 916

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EL Futura

Location: Berri
SA, Australia

I Think...

My car has been a carport princess for the last 9 months. A bout a month a go I pulled the Alted Stage 3 (RPD Rspec 4) cam out and put the standard one back in. (Boy do I miss the power, power drops off before redline now :( )

I also swapped the vernier cam gear over for the original one, and as such had to relieve the cam chain tensioner.

I've now got the car back together, and registered again but it sounds literally like a diesel. At first I thought it was a lifter that needed to be pumped up (as per the install guide for the cam - some gental driving should see that fixed in no time) But its still there.

Nice fresh oil change, and it still there. It seems worse at idle than with a few revs on board, so I think its the cam chain thats not tensioning.

Is there anything I can do to make it tension? What should I be looking form?

Thanks for your help !

Adrian

 

_________________

5 Speed EL Futura
Stock as a rock*
Image
A1 Oils - Synthetic lubricants: www.a1oils.com.au
* A rock that has been Alted

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Resetting Cam Tensioner.
Posted: Sat Dec 15, 2007 1:59 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Hey Mate,

Take off the Power Steering pump.
And the tensioner is in there. Pull it out. and the bits left inside the block.
Clean them all up.
Then re assemble and you should beable to lock it in its most inward position.
Once you re install that it will pop out and be working again.

Good Luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 15, 2007 2:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 916

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EL Futura

Location: Berri
SA, Australia

Ignore this post.

I just found the problem. I'm an idiot.

It's a good reason to double check everything!

The moron replacing the original cam forgot to tighten the cam sprocket bolt.

:oops:

 

_________________

5 Speed EL Futura
Stock as a rock*
Image
A1 Oils - Synthetic lubricants: www.a1oils.com.au
* A rock that has been Alted

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names