Fordmods Logo

cam upgrade for vct au II tune required? 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Tue Jul 23, 2013 11:36 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 70

Joined: 6th Sep 2005

Ride: AU II Fairlane

Location: Brisbane
QLD, Australia

Hey guys quick question I'm getting a cms stage 2 cam in my car it's an au II fairlane ghia has the vct engine, do I need to get it chipped or get the ecu retuned after the cam upgrade?

 

_________________

AU II Fairlane Ghia 180 hp@ the wheels, Pacemaker 4499, RedBack 2.5", stock CAT, CAI, Lovells low's. More to come

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Tue Jul 23, 2013 12:37 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

you will probably need a tune, au's are very fussy about cam changes..

I have a xcal 3 flash tuner for sale if your interested..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Tue Jul 23, 2013 4:27 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TROY ! wrote:
au's are very fussy about cam changes..

I have a xcal 3 flash tuner for sale if your interested..



are they?? ... just the Au's??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Tue Jul 23, 2013 5:24 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

Mad2 wrote:
TROY ! wrote:
au's are very fussy about cam changes..

I have a xcal 3 flash tuner for sale if your interested..



are they?? ... just the Au's??


The a
u ecu dont seem to like changes to manifold vacuum from mild cams.
E series usually learn to adapt to the change and except cams fairly well but au dont.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Tue Jul 23, 2013 5:34 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TROY ! wrote:

The a
u ecu dont seem to like changes to manifold vacuum from mild cams.
E series usually learn to adapt to the change and except cams fairly well but au dont.



good thing then that 'she' has the Au ..... i have the e..... :mrgreen:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Thu Jul 25, 2013 12:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

I have read that basically any MAP-sensed (Speed Density) engine, like the Falcon six (both E-series and AU), is tuned for a specific airflow profile and volumetric efficiency, and any changes tend to upset the tune. The ECU can self-adjust fueling within a fairly narrow range, and the engine should run acceptably well with mild changes. But the f@rt the engine is from stock, the f@rt the tune is from where it should be for maximum efficiency and performance. Cams especially affect this.

Even a stock engine can benefit from a custom tune, especially if you keep it well-maintained and are prepared to use 95 or 98 octane fuels all the time. A custom tune makes a big difference to a modified engine. You can get a decent "desk-tuned" chip for your specific mods from TI Performance for $190 - best bargain going (http://www.tiperformance.com.au/product ... Programmed). I bought one for my EF, and it's excellent. I have since bought the full-house tuning pack to fine-tune it and optimise it for mods I have done since. It also includes a blank chip I will custom-tune for my AU2.

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: cam upgrade for vct au II tune required?
Posted: Fri Aug 02, 2013 6:59 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 70

Joined: 6th Sep 2005

Ride: AU II Fairlane

Location: Brisbane
QLD, Australia

cheers for the responses have decided to go the TI J3 chip with a custom tune just need to get pacie's fitted first :lol:

 

_________________

AU II Fairlane Ghia 180 hp@ the wheels, Pacemaker 4499, RedBack 2.5", stock CAT, CAI, Lovells low's. More to come

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 6:00 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names