Fordmods Logo

Cam work 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: Cam work
Posted: Wed May 03, 2006 10:14 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 42

Joined: 30th Apr 2006

Gallery: 8 images

Ride: AU1 XR8 Ute, EL Fairmont

Location: Broadford
VIC, Australia

hey, i have a couple questions for anyone who has a cam in there car and still have the stock comp. i've got an EL fairmont with the basics. i had all the stuff ready to do the cam job like vernier gear, XR6 springs and stage 1 crow cam. But i talked to my EFI expert and he told me that it would run like s**t cos of the map sensor would cause it to flood and have a s**t idle. but now i've looked into it a bit more it seems not. please help.

 

_________________

99 AU1 XR8 Ute, Manual /// 97 EL Fairmont, 5 speed manual, Super Lows, Tickford Head, Crow cam, Vernier Gear, Double valve springs, Balanced Bottom End, Hi tech Headers, Hi flow Cat, 2.5" cat back, muff and resi, K&N pod in Airbox, C/D/S rotors all round, EL GT Rims, 3.45 LSD Diff.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 10:35 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 153

Joined: 28th Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EA Falcon Hybrid

Location: geelong
VIC, Australia

one way to find out is to but it in and see :lol:

Umm on a better note i think it soullld be fine though, lots of people have put cams in there cars and as far as i know it hasnt flooded or anything like that :wink:

Cheers,DAN

 

_________________

<<<DAN's CARS>>>
* 88 EA Falcon X2
* 81 FJ40
* 73 KE26 X2
* 73 KE20 x2
* 69 KE10 X2
and more

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 11:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 561

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: XC V8

Location: Easten
SA, Australia

i put a stage 3 in mine and got the starndard com, runs fine,

 

_________________

1976 XC falcon
182 Clio Sport

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 11:33 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

ur EFI expert is a noob.

alot of EL's on this forum are running cams with standard computers.

A stage 1 cam is small as anyway. put the bastard in and dont worry.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat May 06, 2006 3:06 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 153

Joined: 28th Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EA Falcon Hybrid

Location: geelong
VIC, Australia

what cams do need the ecu changed, ?

 

_________________

<<<DAN's CARS>>>
* 88 EA Falcon X2
* 81 FJ40
* 73 KE26 X2
* 73 KE20 x2
* 69 KE10 X2
and more

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat May 06, 2006 3:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 1085

Joined: 6th Nov 2004

Ride: BF XR Turbo

Location: Castle Hill
NSW, Australia

the ecu will have trouble with a cam if it is a very lump cam, and therefore has a fluctuating vacuum at idle,, this is what confuses the map sensor, as revs increase vacuum becomes much more steady and the map sensor should understand..

you can definately run a cam on a stock ecu, you just cant go tooo wild..


-mitch

 

_________________

BF XR6T 6spd Auto. 60lb injectors, Hybrid Cooler, Custom Piping, Custom Surge Tank, Actuator.

12.3 @ 114

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 12:42 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names