Fordmods Logo

Car running like a bag of SH@T 

 

Page 1 of 2 [ 24 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Car running like a bag of SH@T
Posted: Sat Aug 02, 2008 4:09 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

Iv done a motor swap on my 1992 EB and im trying to ger it running right
It was a 4.0L auto but i swaped it with a 3.9 manual out of an Ea spack Both are MPFI motors i used the Intake manifold of the 4.0l

now the problem is When i go to drive it as the revs pick up it misses and back fires violently(flames out the back kind) the motor is running realy rich and fouling the plugs up often.
It idels fine but back fire occasionaly.
Ive done the timing a number of times doing it with the computer thing on and off but both didnt help.
Is thier a RPM range the timing should be done at also i am useing the 4.0l compuer.

Any Help Please
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 02, 2008 4:18 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1302

Joined: 10th Nov 2006

Location: Allmods suck so do viruses
WA, Australia

no offence but the 3.9 motor is worse then the 4.0

 

_________________

Your all a bunch of f**k Heads delete this f**k account stupid useless C*** who run this site cant even sell something useless wankers

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 1:08 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

still need help
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 1:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 946

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: EA Falcon & G220 Lane

Location: Edgewater
WA, Australia

check ALL vaccum hoses are correct and connected then check PCV valves and hoses are working order

 

_________________

4.0lt Balanced Bottom End, ACL Race Internals, Rspec4 Cam, BPT Swichchip, PH4480, 2.5' Lukey, Scorcher Bodykit, T5 Manual
237RWHP
Image

frd906 wrote:
LOLLOLLOLLOLOLLOLLOLLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:14 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

You haven't done the timing correctly.

And I know what you are thinking "you've checked it a million times" on the marking on the harmonic balancer... and heres where the problems start.

It is extremely common for the outside of the harmonic balancer which has the timing markings to slip on the rubber ring that connects it to the main harmonic balancer part meaning your timing is completely out to s**t if you attempted to adjust your timing based on this. I had the same issue after an engine rebuild that I couldn't even start the motor until I took it to a mechanic.

The only way to check if your harmonic balancer has "spun" is to put it to TDC then pop the rocker cover off and check that the marking line on the cam is inline with the top of the head on the right hand side(you may have to rotate the harmonic balancer another 360 degree's if it is on the other side)

Either that or keep moving around your dizzy around in different directions until it sounds right.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:36 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

Falcon96kickass wrote:
no offence but the 3.9 motor is worse then the 4.0


:lol: :lol: how do come to that conclusion??
its the same friggin engine :lol:
the only difference is the 4.0 is 40cc larger....
:lol:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:38 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

yes i have checked that already but good point

It is running extreamly rich i think that may be the problem because when driving as the revs biuld up it gets better also you can smell the petrol in the black smoke stronger than a whores cheap perfume so far i have dome 24 kms since the transplant and it could be the computer relearning also the computer is out of a 4.0l auto
What do you thinK?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

map sensor not connected properly or stuffed.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:45 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

what do you mean by map sensor
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:48 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

the ecu shouldnt make that much difference but have you got the ea ecu?
if so give that a try aswell..
maybe the eb ecu is not to good?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 5:52 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

yes that could be it i will try when i have found the EA ECU
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 6:02 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

id thier any difference in the ECU?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 6:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

map sensor is attached to the firewall behind the inlet manifold,it has a hose and a plug going to it,,check them.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 04, 2008 7:48 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

duvauchellemotors wrote:
id thier any difference in the ECU?


no
as long as they are mpfi.
the only difference is auto to manual and eb2 came with smartlock but the ea one will still work if the eb is smartlock and there is no performance gains from 3.9 to 4.0 ecu
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Sep 05, 2008 7:04 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 327

Joined: 23rd Apr 2008

Ride: ED, EB11, 351 XF

Location: christchurch
New Zealand

thier is no hose going to my map sensor ? but thier is a outlet for one ?
where does the hose going to the map sensor come from?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:31 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names