Fordmods Logo

Car running very rough after not being run in 3 months 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Mon Apr 12, 2010 9:33 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 418

Joined: 23rd Jan 2005

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Ok just sold the xr6 so was cranked her over but she won't idle it will stall out. Could fuel be stale or Injectors/plugs be fouled. Anything I cann add 2 fuel 2 clean it out. If it helps it's a ef xr6 andvthete tanks half full.

Cheers guys
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Mon Apr 12, 2010 11:11 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

you dont say how long its been sitting? i would be checking all the plugs first.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Tue Apr 13, 2010 1:24 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 38

Posts: 95

Joined: 31st Jan 2010

Gallery: 33 images

Ride: 96 Ford Fairmont EF II n others

Location: Kingston
QLD, Australia

clean the plugs replace then check leads or even check for splits in air hoses etc probly wouldnt hurt draining fuel n replacing that either :)

 

_________________

Lowndes,wincup & courtney ..Number 1 Tr888tors.....bring Ambrose back

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Tue Apr 13, 2010 2:46 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 1538

Joined: 4th May 2006

Gallery: 4 images

Ride: ef fairmont turbo

Power: 213 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

put some new oil in the motor, and drive it slowly for a couple minutes and then give it a thrashing, i had all sorts of problems with my car after it had not been started for about a year, most of them were gone after that
heres a few to list,
noisy lifters,
noisy belt + pullys,
running rough
diff whining

 

_________________

96 EF FAIRMONT
Garrett gt40turbo, iceman plenum, ported head, turbo cam, double valvesprings, 023 fuel pump, 36lb injectors 4' cat, 4' dump, 2.5 exhaust, build bottom end, hypertonic pistons rods & rods, king bearings, j3. c10 3500 stall
232rwkw@4psi

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Tue Apr 13, 2010 1:39 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

I definately wouldnt thrash it, just check the plugs and or replace first then take it for a run but look after the motor dont thrash it fastest way to pop something that might be stuck
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Wed Apr 14, 2010 8:06 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 418

Joined: 23rd Jan 2005

Location: Rockhampton
QLD, Australia

I our a bottle of flash lube injector cleaner into it. Changed the plugs resetted the computer. Better but still rough. Is it super dodgey to use axle stands hack rear up and use cruise controll at 100kmhr or 60 in 4th?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Wed Apr 14, 2010 11:58 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 418

Joined: 23rd Jan 2005

Location: Rockhampton
QLD, Australia

It seems to be missing. Any other idea car has been parken on a drive way nose down not super steap but still a fair angle
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Wed Apr 14, 2010 5:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 1538

Joined: 4th May 2006

Gallery: 4 images

Ride: ef fairmont turbo

Power: 213 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

most automotive stores sell a old petrol reviver fluid thing, ill find out what its called and let you no,

has it still got the original fuel as before???
or have you topped it up?

 

_________________

96 EF FAIRMONT
Garrett gt40turbo, iceman plenum, ported head, turbo cam, double valvesprings, 023 fuel pump, 36lb injectors 4' cat, 4' dump, 2.5 exhaust, build bottom end, hypertonic pistons rods & rods, king bearings, j3. c10 3500 stall
232rwkw@4psi

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Wed Apr 14, 2010 10:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 418

Joined: 23rd Jan 2005

Location: Rockhampton
QLD, Australia

I roped it up with 20l ampol gold and a bottle of spitfire octane boost. Still
won't idle and stalls out 95% of the time.
She never was a good idler but never stalled out. Took her fir a quick run maybee 1km to
mix her up.
Removed air box, checked spark all still no luck
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Thu Apr 15, 2010 7:57 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 198

Joined: 20th May 2005

Gallery: 5 images

Ride: Eb Fairmont II AND BA XT FALCON

Location: Melbourne
VIC, Australia

mate i just bought an eb and it had the same problem, wasnt driven for 7 months and was dual fuel, WOULD NOT run on fuel, i stripped the gas, done a full service fuel filter n all, still no luck after weeks of driving, and topping fuel up twice. then i went to do a running diagnostics in the driveway and it ran out of fuel, filled it up with fresh fuel and she was fixed. drain watever is in the tank, and start again. post back.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Thu Apr 15, 2010 8:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 1538

Joined: 4th May 2006

Gallery: 4 images

Ride: ef fairmont turbo

Power: 213 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

if the tank was half empty it could cause a small amount of rust, there could also be a small amount of moisture..
try pouring about 500ml of metholated sprite in there, or buy the equivalent from an automotive store..

 

_________________

96 EF FAIRMONT
Garrett gt40turbo, iceman plenum, ported head, turbo cam, double valvesprings, 023 fuel pump, 36lb injectors 4' cat, 4' dump, 2.5 exhaust, build bottom end, hypertonic pistons rods & rods, king bearings, j3. c10 3500 stall
232rwkw@4psi

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car running very rough after not being run in 3 months
Posted: Thu Apr 15, 2010 8:07 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 198

Joined: 20th May 2005

Gallery: 5 images

Ride: Eb Fairmont II AND BA XT FALCON

Location: Melbourne
VIC, Australia

yeh that sounds right because when mine was running out of fuel i disconnected the fuel filter under the car and it was spitting out rust and it didnt even smell like fuel. i left it disconnected, put about 5 litres in, made the fuel pump work about 3 or 4 more times till it stopped spittin out rust, hooked it all up and car fixed.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 11:16 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names