Fordmods Logo

Car surging ?? 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Car surging ??
Posted: Thu Feb 02, 2006 2:47 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 45

Posts: 59

Joined: 28th Jan 2006

Ride: XH Falcon Ute

Location: Perth
WA, Australia

Hi,
XH 4.0L Auto ute seems to surge going up hills?
Changed fuel filter, plugs, leads, air filter to no avail.
On the open road its fine, went to Auto Masters and they plugged in.
Told me everything was O.K???

Any ideas?
Also looking at changing out cam, any suggestions?
Ute has -
2 1/2" exhaust with extractors
K&N Filter
Gold Powerchip
3" air hose all way from box to manifold.

What are the torque specs for rocker gear and cam gear?

Hope you can all help?
Thanks.
:)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 08, 2007 6:27 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 47

Posts: 84

Joined: 10th Jan 2007

Gallery: 8 images

Location: Bedfordale
WA, Australia

I've got the same problem in my EL...

 

_________________

Tim
EL Futura
John 3:16

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car surging ??
Posted: Thu Feb 08, 2007 6:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

jules_1972 wrote:
Hi,
XH 4.0L Auto ute seems to surge going up hills?
Changed fuel filter, plugs, leads, air filter to no avail.
On the open road its fine, went to Auto Masters and they plugged in.
Told me everything was O.K???

Any ideas?
Also looking at changing out cam, any suggestions?
Ute has -
2 1/2" exhaust with extractors
K&N Filter
Gold Powerchip
3" air hose all way from box to manifold.

What are the torque specs for rocker gear and cam gear?

Hope you can all help?
Thanks.
:)



Have you had a look at the coil? They are prone to cracking under the mounting brackets, that hold it to the block.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 09, 2007 8:44 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 69

Joined: 27th Dec 2006

Ride: EF Wagon

Location: Canberra - not as bad as you think
ACT, Australia

My EF surges sometimes too. At the moment I'm suspecting detonation as the cause and am going to put some cooler heat range spark plugs in on the weekend. I'll let you know if it makes any difference.

My car has had a fair bit shaved off the head and airbox and exhaust mods. The surging and detonation got worse after I modified the airbox had a set of extractors put on a few weeks ago, I assume from the mixture leaning out.

You could also have deposits on your pistons and/or valves.

 

_________________

96 EF Wagon, PRINS VSI LPG, Wade 1636, 4480's, Redback zorst, Metalcat, 3 angle valve job, .5mm overbore, hypertec pistons, shaved head (because the head was banana shaped when I brought it), Tickford 16" alloys, KYB shocks, 30mm sway bar, 1 1/2 degrees negative camber, tow bar, roof racks.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 14, 2007 5:59 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Posts: 69

Joined: 27th Dec 2006

Ride: EF Wagon

Location: Canberra - not as bad as you think
ACT, Australia

I put some of the JMM Autolite spark plugs in on the weekend and gapped them at .9mm. Surging and pinging has gone and it's made a big difference to the power, presumably because it was pinging most of the time (even when I couldn't hear it). NGK XR6 plugs (one range colder plug) might also help.

Fuel guage seems to be dropping at the same rate as it was before, even though I'm driving it harder.

The plugs I had in before were standard NGK ones. They were burning a light grey colour, when they should be a honey brown colour.

I've also seen a few posts about fuel pumps causing surging, so good luck in your search.

 

_________________

96 EF Wagon, PRINS VSI LPG, Wade 1636, 4480's, Redback zorst, Metalcat, 3 angle valve job, .5mm overbore, hypertec pistons, shaved head (because the head was banana shaped when I brought it), Tickford 16" alloys, KYB shocks, 30mm sway bar, 1 1/2 degrees negative camber, tow bar, roof racks.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car surging ??
Posted: Wed Feb 14, 2007 6:06 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 156

Joined: 15th Jun 2006

Ride: XH Ute

Location: Leinster
WA, Australia

[quote="jules_1972"]Hi,
XH 4.0L Auto ute seems to surge going up hills?
Changed fuel filter, plugs, leads, air filter to no avail.
On the open road its fine, went to Auto Masters and they plugged in.
Told me everything was O.K???

Any ideas?
Also looking at changing out cam, any suggestions?
Ute has -
2 1/2" exhaust with extractors
K&N Filter
Gold Powerchip
3" air hose all way from box to manifold.

What are the torque specs for rocker gear and cam gear?




I've got an XH 4.0 l ute. Ran out of fuel once and had the symptoms you describe after that , along with hard starting after it had been sitting 4 a while.ChaNged everything you did (fuel filter twice cause i cross threaded one !!)and also slipped in a new set of injectors to no avail.
Ended up putting in a new fuel pumo (2 because it has twin tanks) and all my troubles went away..Easy to start, no more surging and revs better.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 15, 2007 12:09 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 42

Joined: 27th Jun 2006

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon

Location: hervey bay
QLD, Australia

i have the same thing happening but only under slight accelleration. ive only just noticed it tho. how much is a new fuel pump or would it just be crap fuel from last fill.

prolly stinged me with water hahahhahaa
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 15, 2007 7:59 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 156

Joined: 15th Jun 2006

Ride: XH Ute

Location: Leinster
WA, Australia

maff1212 wrote:
i have the same thing happening but only under slight accelleration. ive only just noticed it tho. how much is a new fuel pump or would it just be crap fuel from last fill.

prolly stinged me with water hahahhahaa


I paid $120.00 each from Auto One
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 15, 2007 8:07 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 30

Joined: 14th Feb 2007

Location: toowoomba
QLD, Australia

my old commodore use to surge when going flat out through the gears from a standing start

By the time you beginning of 3rd it surge and throw you around like a bull, never could work out why?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 15, 2007 8:41 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 156

Joined: 15th Jun 2006

Ride: XH Ute

Location: Leinster
WA, Australia

nutcase wrote:
my old commodore use to surge when going flat out through the gears from a standing start

By the time you beginning of 3rd it surge and throw you around like a bull, never could work out why?


6 or 8 cylinder ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 15, 2007 8:45 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 30

Joined: 14th Feb 2007

Location: toowoomba
QLD, Australia

253ci V8, went nice but always cut out and surged went going through the gears with full throttle
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 8:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names