Fordmods Logo

car wont start - includes video and ECU codes 

 

Page 1 of 3 [ 42 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Fri Sep 04, 2009 7:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

i know i already had a thread, but things have changed lol.
now my car refuses to start at all...

so far i have checked/replaced:
leads
distributor/cap/rotor/TFI
cam timing
spark timing
fuel/gas delivery
ignition loom
reset ecu
checked all earths
TPS
vacuum lines
fuses

the car has new plugs, but i accidentally threaded 3 of them which bent the tip slightly, so im going to buy new plugs tomorrow to rule that out anyway

the only other thing i can think of is that there may be a damaged wire in the loom that i couldnt see when i was checking/repairing it. so i will replace that tomorrow as well
i might grab a spare ecu from the wreckers as well

please help :( this is doing my head in

and the car does this
Image

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Last edited by misk_one on Sat Sep 05, 2009 6:27 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Fri Sep 04, 2009 8:16 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 143

Joined: 7th Jun 2008

Location: sydney
NSW, Australia

Aux shaft, mine doing the same thing, new dizzys tend to chew them out.. once the case hardning goes it chews it out and then flattens the teath.. in the process of fixing mine now.. pull the dizzy out and maybe the manifold off and have a look at the gear the dizzy drives if its shiny at all its gone..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Fri Sep 04, 2009 8:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

i did the dizzy tonight and the gear on the aux shaft is fine, i checked that
the dizzy i put in is just a second hand one that i know was working.

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 11:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

just changed plugs and chcked all timing again - no difference :(

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 11:30 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 56

Posts: 82

Joined: 31st Aug 2007

Ride: 98 EL GLI

Location: Adelaide
SA, Australia

Is there spark at all? At the coil or the plugs?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 11:38 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

yeah i checked every lead with a plug on the body.
they are all getting spark, but its a bit weak.
still shouldnt cause it to piss and f@rt like it is.
Ill be picking up a new coil today as well just to rule that out, as well as the little transistor thing that goes under it.

the only things ignition wise that havent been checked or replaced are:
ECU
Coil/transister
replaced ignition loom

but i gonna burn the thing if after replacing them also the car doesnt run lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 11:41 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 56

Posts: 82

Joined: 31st Aug 2007

Ride: 98 EL GLI

Location: Adelaide
SA, Australia

The device underneath it is just a suppessor. unlikely to fail. but you never know! If you have spark, but it's weak, I'd go for the coil. They are in a bad spot on the motor and tend to fail alot coz of the heat. Hope it gets you out of trouble
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 12:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

oh I know where the coil is lol. Had a feww battles with one in the past.

Any other parts I should consider picking up while I'm out (trams suckballs)

I still wouldn't have thought that weak spark would make it miss and sound like it's firing between cylinders.. But I'm willing to accept anything ATM lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 12:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

I know that this sounds weird and all but bear with me.

Have you tried a DIFFERENT battery? one that is at least 450CCA?????

I know that i had the same prob with my EF and called out racv guy and everything. Tried to jump start still no good, tested the battery and it was 0.1V below what it should be. Got a new battery in there and it kicked over straight away.

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 12:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

Nah I haven't, I'll charge my spare when I get home and give it a go..
I charged the battery that's in it overnight and it turned over aloteasier/quicker

I've had battery and alternator problems before and the cars never done anything like this

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 1:31 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah i know cars can be wonderful things cant they? :wink:

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 3:09 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 143

Joined: 7th Jun 2008

Location: sydney
NSW, Australia

dizzy 180* out?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 3:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

A dizzy can't just become 180 out lol I put in a new one by the book and it was in the same place as the old one

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

well i ran the self test and got this result:

51 - ECT sensor signal is greater than the Self-Test maximum of 4.6 volts.
54 - ACT sensor signal is greater than the Self-Test maximum of 4.6 volts.
63 - TPS circuit below minimum 0.6 volts.

this is after replacing the coil and ignition loom

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

have you replaced the fuel pump?

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 1:47 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names