Fordmods Logo

Coolant issues in EF's and EL's 

 

Page 1 of 2 [ 28 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Coolant issues in EF's and EL's
Posted: Fri Mar 03, 2006 12:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 538

Joined: 17th Feb 2006

Ride: EF Gli

Location: Mount Gambier/Adelaide
SA, Australia

Me and my friends all have either an EF or an EL and we have all had a problem with the coolant, mostly broken or cracked pipes, is anyone else having the same sort of problems?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 03, 2006 12:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah its called ageing and or lack of servicing!! i replaced all my hoses 12 months ago.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 03, 2006 12:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 538

Joined: 17th Feb 2006

Ride: EF Gli

Location: Mount Gambier/Adelaide
SA, Australia

how many k's was it at when u had 2 replace them?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 04, 2006 9:04 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 42

Joined: 23rd Jun 2005

Gallery: 1 images

Ride: Eb II 5 speed Wagon

Location: the bush
NSW, Australia

i know what you are talking about , you have to take into account the cars are coming up on 10 years old now so the usual wear and tear is to be expected , even if they are under 100k examples they are still old enough to have perished.

 

_________________

EB II 5 Speed wagon
4L MPEFI with EEC IV & Smartlock
Air Con
Windscreen mounted sun visor
Tow Bar
15Inch Pensioner special Alloys with cheap tires
Radio/Cassete
Self Retracting Safety Belts
Fold Down Rear Seats
Clear Side Indicators

Such Exciting stuff is a GLI

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 04, 2006 9:09 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 127

Joined: 1st Feb 2006

Ride: ef falcon

Location: melb
VIC, Australia

i had to replace my water pump as it corroded and i lost all my coolant, but i got it fixed the next day all 1km later which is really good coz it wouldnt have been good for the engine driving with a broken water pump and no coolant, happened at 200,000 odd kays
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 04, 2006 11:19 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 823

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BF Falcon SR

Location: Perth
WA, Australia

My thermosat exploded....

That was a happy week.

 

_________________

Proud owner of one of very few BF SR manual (June 06 build) :)

Nothing really says thankyou like a dollar in the waistband

[BLEMIN]

http://www.cardomain.com/ride/782173

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 6:04 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 95

Joined: 22nd Jan 2006

Ride: Falcon XR6

Location: Brisbane
QLD, Australia

My passengers side end tank is f**k.

Original radiator, EFII XR6 180K km
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 8:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

just replace all your hoses and service the cooling system.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 874

Joined: 24th Sep 2005

Ride: EL Monty

Location: Melbourne
VIC, Australia

Mine lets coolant out the overflow hose from time to time, gotta top it up every few weeks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 2:46 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 283

Joined: 24th Aug 2005

Gallery: 7 images

Ride: XG Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Guys i got an 1994 EX ute and my temp gauge is telling me its running very cold, like just below the normal box on the gauge, but when i leave it idoling for like 2 min after driving it, the gauge shows the temp as boiling.. then when u take off again and get some air flow under the bonet it goes back to really friggin cold.... it also keeps loosing coolant over nite(only about 200mls a week but still its annoying) aand theres no obvious leaks and it dun leak under pressur???
Its got me fukked for whats wrong with it :? , any advise???
Cheers :)

 

_________________

Its On Like Donky Kong!
Dont take life too seriously, coz ur not goana make it out of it alive!
Pain Is Tempory, Glory Is Forever.
Who Dares Wins.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 3:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

XGCOWBOY wrote:
Guys i got an 1994 EX ute and my temp gauge is telling me its running very cold, like just below the normal box on the gauge, but when i leave it idoling for like 2 min after driving it, the gauge shows the temp as boiling.. then when u take off again and get some air flow under the bonet it goes back to really friggin cold.... it also keeps loosing coolant over nite(only about 200mls a week but still its annoying) aand theres no obvious leaks and it dun leak under pressur???
Its got me fukked for whats wrong with it :? , any advise???
Cheers :)


To what point are you toping your cooling system up to? If its overfull it will expel some out the overflow once the coolant is hot and has expanded.

If the engine runs cool whilst moving but overheats when stationary then check out that your fan is working properly.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 3:56 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 4967

Joined: 22nd Nov 2004

Location: FAR FAR AWAY LAND
QLD, Australia

is it rough idle when you cold start it?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 7:15 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 132

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EF Fairmont 5.0

Location: Adelaide, SA
SA, Australia

XGCOWBOY - Replace the thermostat with a genuine Ford one. That sounds like what the problem is.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 08, 2006 11:25 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 283

Joined: 24th Aug 2005

Gallery: 7 images

Ride: XG Ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

it sometimes gets to the point that the header tank is empty, but i always fill to the line only. yes its a lil bit ruff when u cold start, ill check the fan n get the thermostat replaced n see if that has anything to do with it.

Thanks guys, once i sort this prob out its time for some sports bars, nudge bar n a few lights on there, also looking at changing the dash light to blue, i see that looks really cool! wouldent mind some extractors n a exhause as well, but see how the funds are.

Thanx guys, ill keep u posted on how its goin!
Keep cruising!

 

_________________

Its On Like Donky Kong!
Dont take life too seriously, coz ur not goana make it out of it alive!
Pain Is Tempory, Glory Is Forever.
Who Dares Wins.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 08, 2006 2:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 1802

Joined: 16th Jan 2005

Gallery: 7 images

Ride: EF Falcon

Location: Horsham
VIC, Australia

when i got my ef my end tank was f**k ed so when i replaced the radiator a replaced all the pipes and thermo

 

_________________

EFBIGNIK 145.9 RWKW Falcon / 16.27 @ 86.72mph (Stock)
http://s60.photobucket.com/albums/h38/e ... urnout.flv
Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 3:15 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names