Fordmods Logo

Cruise control not working 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 8:23 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Hi all

I have a el xr6 , and my cruise control isn't working, I pressed the on button and cruise doesn't light up on the dash ,i read the manual and followed the steps and its not working ,
Any ideas

Cheers

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 10:21 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Brake light fuse popped?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 10:30 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

arm79 wrote:
Brake light fuse popped?


+1...or brake light switch on the pedal.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 11:21 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

I'll check the fuse , but I defiantly know my brake lights work

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 11:45 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

The brake fuse is the power circuit for the cruise module, as well as the brake circuit.

Because the dash indicator isn't working, it's either the cruise module isnt getting power, the steering wheel switches are dead, the cruise module is dead or maybe the cruise indicator globe in the dash has died.

I take it you've hit the on button and tried to set a speed, even though the light on the dash hasn't come up. Just to see if its a cluster globe problem.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 11:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Yeah even tho the cluster light hasn't came on I've still tried to set a speed,
I'll check what you've suggested is the problem , cheers

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 11:51 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

So that rules out the dash indicator globe... Sounds like it may be one of the other 3 problems.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 11:55 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Yes, I'm hoping it's the fuse, easy fix, so are the switches just finding some that work will be hard.

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 12:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Where can I find the cruise module

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 12:08 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Looking from the front of the car, its directly to the left of the master cylinder.

Bolted up under a body panel by 3 nuts.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 12:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Sweet thanks mate

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 12:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

I checked the stop fuse, and it's fine Also checked other fuses just incase it was the wrong fuse and there all fine , so ive narrowed it down to switches or cruise module

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 3:15 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

The cruise control also uses a clutch switch, so cruise will cut out when the clutch is depressed. If you have a manual, check the clutch pedal switch (similar to the brake switch).

If you have an auto, the clutch switch connector is still on the loom, leaving an open circuit (ie, no cruise). But there is meant to be a connector with a short loop of wire plugged into the loom to complete the circuit, so the cruise module thinks the clutch is always engaged. If that plug is missing or loose, cruise will not engage. Though I would have expected the cruise light to still work. Maybe worth checking anyway.

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Tue Dec 14, 2010 3:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

Yes mines manual, maybe it's the clutch switch and the bulb

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cruise control not working
Posted: Sun Sep 25, 2011 9:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 3355

Joined: 10th Jan 2010

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: albion park, wollongong
NSW, Australia

so my cruise isnt working again.

it lights up on the dash but when i press the + button it wont engage??

 

_________________

El XR6 Turbo
Dark Agents,Sunroof, bilstein shocks, 6000k HIDS, 329 mm slotted rotors, twin pot calipers , Climate Control, GarrettT04 turbo,log manifold, crow turbo cam, microtech lt10c, 42lb injectors , 044, surge tank , T56 , rebuilt bottom end , alloy plenum .

Aiming for 300 rwkw

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 8:43 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names