Fordmods Logo

EB11 With EF Engine T5 Conversion 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: EB11 With EF Engine T5 Conversion
Posted: Sat Sep 25, 2010 8:27 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

Hi to all FALCON lovers. I am new to this great site and this is my first post.
I have owned a EB11 falcon for the last 5 years. In these years I have only had to replace the headgasket.
Now, she seems to be bit tired these days. A deal came up that I couldnt resist it was for a 1995 EF Falcon Straight six with a T5 behind it. Deregersted with 110,000 k's on the clock, Brand new set of extractors with 2 and half inch piping right through for 500 bucks. I cross referenced the tags on the T5 and it turns out to be a NWC T5 out of a 1984 5.0 V8 Mustang (Sweet as I think?) Being deregersted and my EB11 being tired I thought this could be a great donor. The EF is complete and runs mint. To all the wisemen out there, a few questions for ya.

Can I put the EF engine, T5, wiring loom, ECU, complete exhaust system, into my EB11?

Will I need to swap dash's as well? Will it fit?

Is there any problems in doing this conversion?

If anyone has or can point me to a step by step, that'll be sweet. By the way both cars have smart lock.
Thanks in advance.

Last edited by FORDZ2FAST2C on Thu Oct 21, 2010 7:08 pm, edited 3 times in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EL straight 6 with t5 into EB11
Posted: Sat Sep 25, 2010 10:07 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 27

Posts: 168

Joined: 3rd Dec 2009

Ride: Falcon EL Option 20

Location: Redcliffe, Brisbane
QLD, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EF straight 6 with t5 into EB11
Posted: Wed Oct 20, 2010 4:20 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

Ok, just an update on my project. Got some good advice from guys who have already been down this track (CHEERS GUYS)
Id thought Ill chuck some pics up to share with those attempting this conversion.
Attachment:
EB11.JPG
EB11.JPG [ 391.94 KiB | Viewed 37 times ]
Attachment:
EF.JPG
EF.JPG [ 358.35 KiB | Viewed 34 times ]
Attachment:
EB11 Out with the old.JPG
EB11 Out with the old.JPG [ 342.17 KiB | Viewed 28 times ]
Attachment:
EF Engine out.JPG
EF Engine out.JPG [ 359.94 KiB | Viewed 32 times ]
Attachment:
EF Engine Gbox Exhaust System.JPG
EF Engine Gbox Exhaust System.JPG [ 317.93 KiB | Viewed 27 times ]

aaaahh that was easy.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EF straight 6 with t5 into EB11
Posted: Wed Oct 20, 2010 4:45 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

Now for the easily get confused part
Attachment:
EB dash.JPG
EB dash.JPG [ 196.29 KiB | Viewed 22 times ]
Attachment:
EF interior.JPG
EF interior.JPG [ 316.45 KiB | Viewed 31 times ]
Attachment:
EF Dash out.JPG
EF Dash out.JPG [ 277.8 KiB | Viewed 31 times ]
Attachment:
EF dash and loom.JPG
EF dash and loom.JPG [ 307.8 KiB | Viewed 29 times ]
Attachment:
All EF Wiring Looms.JPG
All EF Wiring Looms.JPG [ 259.31 KiB | Viewed 31 times ]

As the sayin goes its always easier to pull apart then put together.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EF straight 6 with t5 into EB11
Posted: Wed Oct 20, 2010 5:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

EB11 with EF wiring loom installed in the engine bay.
Attachment:
EB11 Engine bay.JPG
EB11 Engine bay.JPG [ 303.85 KiB | Viewed 39 times ]
Attachment:
More wiring.JPG
More wiring.JPG [ 275.38 KiB | Viewed 30 times ]

Making sure dash, center console and door panels fit.
Attachment:
Fits nicely.JPG
Fits nicely.JPG [ 234.51 KiB | Viewed 29 times ]
Attachment:
EF EB Door panel's.JPG
EF EB Door panel's.JPG [ 246 KiB | Viewed 36 times ]

All fits nicley.

 

 

Attachments:
EF EB Interior.JPG
EF EB Interior.JPG [ 235.44 KiB | Viewed 31 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EF straight 6 with t5 into EB11
Posted: Wed Oct 20, 2010 5:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

With all looms installed time for the heart to be installed.
Attachment:
EF engine into EB11.jpg
EF engine into EB11.jpg [ 330.99 KiB | Viewed 21 times ]
Attachment:
New Heart.jpg
New Heart.jpg [ 357.05 KiB | Viewed 21 times ]

All fits like a glove.
Attachment:
EF Engine in.jpg
EF Engine in.jpg [ 289.86 KiB | Viewed 28 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Mint running EF straight 6 with t5 into EB11
Posted: Wed Oct 20, 2010 6:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

Alright so far so good. Finally got to kick it in the guts today, with joy to my ears it fired up woooohoooo!!!
It seems to be running a tad bit rough tho not to sure. All cylinders have spark so common sense tells me injectors?
Whats the easiest way to check your injectors?
Also I have two plugs in the engine bay with no idea where they go can anybody help me out with this one.
This plug is located next to the fan plug.
Attachment:
Next to fan.jpg
Next to fan.jpg [ 260.92 KiB | Viewed 27 times ]

And this one which comes off next to number five injector.
Attachment:
Unkown plug.jpg
Unkown plug.jpg [ 287.93 KiB | Viewed 27 times ]


Have now sorted those two plugs out, turns out that the radiator and fans had come out of a el hence the extra plug left over.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EB11 With EF Engine T5 Conversion
Posted: Sat Oct 23, 2010 8:40 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 10

Joined: 25th Sep 2010

Gallery: 12 images

Ride: EB11

Location: Waipawa
New Zealand

Have done a search about adjusting and setting the TPS. On another thread they said to do the KOEO loosen the two screws put your multimeter's positive onto the green wire your negative goe's to the black wire. It said set it to as close to .99v and no higher, any higher then it'll think that throttle is partly open and run rough. I set it to as close as I could come up to .97v Kicked her over and still same results runs lumpy. With car running I checked the volts to the TPS and it was telling me that it was at 1.15v which from what I can gather is not right.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 11:08 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names