Fordmods Logo

EB2 Won't start???? 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: EB2 Won't start????
Posted: Sat Mar 19, 2005 6:04 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 55

Joined: 7th Dec 2004

Location: brisbane
QLD, Australia

Hi guys,
I have an EB2 6cyl and I have replaced the head gasket and the timing gear which I have posted about elsewhere. Ok, its all back together and now the car won't start. The valve timing is set perfect and the dizzy is in the right place. Both have been checked countless times. Ok, it is getting spark and it seems to be getting fuel as when you take out a plug there is fuel on it and you can smell fuel. I went through the greggory's manual and it says to check injector pulse. I took an injector lead off and used a test lamp and it has positive voltage on both terminals???? But when you turn crank the motor over the lamp doesn't flash as it is supposed to. The lamp just stays on. The manual states that if the lamp doesn't flash under cranking conditions then check all earthing points but I can only find a couple and they seem to be ok. Does anyone have any idea what is going on??? why won't the b**ch start???

 

_________________

4 Litre Fury

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 19, 2005 11:33 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 55

Joined: 7th Dec 2004

Location: brisbane
QLD, Australia

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Anyone...

 

_________________

4 Litre Fury

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 19, 2005 11:53 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 49

Posts: 32

Joined: 24th Nov 2004

Ride: EA II

Location: Cranbourne west
VIC, Australia

Yeah I have similar problesm when changing to the BBM manifold. To check the injectors I pulled them out of the head and had them firing above the rocker cover, it sure looked pretty. The ford manual lists a whole raft of things to go through if the motor cranks but doesn't fire.

I is getting annoying, I want my car back!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Mar 20, 2005 12:06 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 55

Joined: 7th Dec 2004

Location: brisbane
QLD, Australia

Tell me about it... My car has been off the road for a month.

 

_________________

4 Litre Fury

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Mar 20, 2005 1:02 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 49

Posts: 32

Joined: 24th Nov 2004

Ride: EA II

Location: Cranbourne west
VIC, Australia

When (and I hope soon) I get this nutted out will sned some information. I've had the intake manifold off so often I can now do this job in my sleep!.

Hope you can prevail where I haven't.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 1:44 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

sweet eb wrote:
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Anyone...


bring it up to me, i'll get it going or sorted for you .

im an hr north of brisbane .
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 5:18 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 55

Joined: 7th Dec 2004

Location: brisbane
QLD, Australia

I wish you were in Brisbane. I have no way of getting it up to you as it won't start. And it would cost me a fortune to get it towed up there. Thanks for the offer. I am thinking now that it is the dizzy module. i rang the wreckers and they quoted me 85dollars for a second hand dizzy with the module. I just need to be sure thats what it is. It seems to be getting spark but no injector pulse. Using a test lamp, both terminals of an injector lead have positive voltage when the igition is on. When you crank the motor over the lamp should pulse on and off but it just stays on. The manual states that if this happens then using the testlamp on terminal 56, which is where it gets it injector signal from, the lamp should flash under cranking conditions but the lamp doesn't come on at all??? From what I understand the computer uses the dizzy module to determine when to send a pulse. I am lost..

 

_________________

4 Litre Fury

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 5:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

I once had the same prob with my ED, I found out it was the injector / dizzy loom .

$85 sounds a bit high though ...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 6:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 10

Joined: 15th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 56 Victoria

Location: Brisbane
QLD, Australia

Check out Ebay - Item number: 4536439188 Brand new falcon dizzy going for $90.00 might be of interest.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Hard to diognose with out being there.
Posted: Mon Mar 21, 2005 6:25 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 10

Joined: 15th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 56 Victoria

Location: Brisbane
QLD, Australia

Quite often problems that seem complicated can be solved very simply.

Have you checked all the fuses?

Connected and reconnected all wiring connectors around the disturbed areas?

Resecured the earth at the ECU in the kick panel.

Is the battery voltage good when cranking? No lower than 10 Volts.

You should check for injector pulse at all injectors to be sure, one side of the injector connector will have power at ignition and the other side will pulse when cranking the engine. (use an led test light if poss or even better a noid light to make it easier to see) If you have fuel in the cylinder then this must be ok.

Try injecting fuel into a vacuum hose (a surgical syringe makes this easy) and seeing if the engine fires, if the spark and timing is ok the engine should run for a few seconds.

I can only assume the vehicle was electronically sound before being pulled apart, in which case it almost has to be a timing issue. Try advancing and retarding the dizzy in different positions while someone cranks the engine to see if it will fire.

Where in Brisbane are you?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 8:01 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 97

Joined: 8th Dec 2004

Ride: EB

Location: Melbourne
VIC, Australia

Make sure the dizzy isn't 180 degrees out, happens a lot.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 21, 2005 8:16 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 55

Joined: 7th Dec 2004

Location: brisbane
QLD, Australia

Have tried all that has been sugested including putting the dizzy 180 degrees the other way. Nothing has worked. I will try replacing the piece of loom on the inlet side of the engine bay. I am pretty sure it got dammaged when taking the inlet manifold off. I had to man handle the loom a bit to get to all the manifold bolts. Will let you know how I go.

 

_________________

4 Litre Fury

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 22, 2005 3:44 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

let me know how you go with swaping that loom ..

antony.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:50 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names