Fordmods Logo

ed cranks wont start 

 

Page 2 of 2 [ 28 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 2:43 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 17th Oct 2012

Ride: ed futura

Location: hervey bay
QLD, Australia

Battery has been disconnected for 3-4 days at a time and still nothing good thought though
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:01 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 18

Joined: 30th Dec 2011

Ride: Falcon BA 2004

Location: Airlie Beach
QLD, Australia

Not sure if this helps but it's a page out of the ED falcon workshop manual for checking the base timing.

 

 

Attachments:
Check ED falcon base timing.jpg
Check ED falcon base timing.jpg [ 110.52 KiB | Viewed 220 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:12 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 17th Oct 2012

Ride: ed futura

Location: hervey bay
QLD, Australia

Cheers mate will be helpful but engine needs to be running and at normal running temp before timing can be checked and the engine doesn't fire at the moment.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:21 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 18

Joined: 30th Dec 2011

Ride: Falcon BA 2004

Location: Airlie Beach
QLD, Australia

Yeah I read that but figured even if you checked it with this method (ignoring the running and warmed up part) and for some reason was way out say 90deg or some thing stupid you might be able to get it to a point where it would start.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:31 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 17th Oct 2012

Ride: ed futura

Location: hervey bay
QLD, Australia

I will try that in the morning but i have advanced and retarded the timing before and still had nothing. I'm going to replace all the relays in the engine bay on Friday and see if that helps its just weird how it ran fine 1 minute and then would even fire the next. All that has changed was dropping the spanner on the battery (was quite spectacular with all the sparks and it welded to the battery) but there is no melted wires or anything all i can think of would be a blown relay or fried the ecu. But again the ecu controls the fuel and spark and i have both.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:41 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 18

Joined: 30th Dec 2011

Ride: Falcon BA 2004

Location: Airlie Beach
QLD, Australia

I really don't think it's the relays but give it a shot anyway. Another thing to consider is the coil even though you have spark it may be too weak to trigger the combustion. I honesty don't know much about ECU's I'm not a mechanic and all the cars I've worked on are "old fashion" engines but the principals of the internal combustion engine have not change if you have compression with fuel and suffiecient spark at the right time the car should at least fire.

Good luck.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 3:49 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 17th Oct 2012

Ride: ed futura

Location: hervey bay
QLD, Australia

Thanks mate i'll check the coil for any cracks or wear and tear but i don't really know as you said I've only worked on pre 1980's cars where all you need is fuel, spark and air all this computer and electrical crap is new to me.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 4:04 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 18

Joined: 30th Dec 2011

Ride: Falcon BA 2004

Location: Airlie Beach
QLD, Australia

It's still basically the same. If you have compression, fuel/air and spark all at the right times and quantaties the car should fire it's just how fuel injected systems deliver the fuel,air and spark that has changed...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 5:38 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

double check your fusable links(3 plugs with 2 wires each), check again that the fuel pump is priming ect..

an engine only needs a few thing to run, fuel , spark and compression..
and considering nothing has been touched other than shorting the battery, dont go playing with other things like moving your distributor otherwise it will never start..

the only thing that comes to mind is that your tfi module is crook, i have seen engines that wouldnt start that had fuel and spark but the spark was random and not firing in sync..?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 11:32 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 496

Joined: 14th Sep 2011

Ride: BF II Gas Ute

Location: Canberra
ACT, Australia

Hi,

Was the engine running when you dropped the spanner ? Another thing you can try is a tin of Aerostart. A big squirt and see if it fires. In the Carby days you could run an engine with a squirt bottle of fuel for testing. Still could now, but a back-fire would be very bad.... It will let you know the engine and spark is fine which only leaves fuel. Then I would try and swap the ECU with a friend, and see what happens. If you just buy one it may be faulty, swapping stuff and messing with timing at random may introduce new faults. If you do a swap test both cars. Can you smell Petrol after trying to start it ? That would be a sign that there is fuel and no spark.

Regards 96ELGli

 

_________________

Regards 96ELGli

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 11:44 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 22

Posts: 696

Joined: 10th Oct 2012

Ride: 5 speed XG ute

Location: Adelaide Hills
SA, Australia

96ELGli wrote:
I would try and swap the ECU with a friend, and see what happens


+1.

 

_________________

Yep, I don't know what to write here...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 4:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 4

Joined: 12th Jul 2012

Ride: Ford Falcon EA 90 4.0L

Location: Perth
WA, Australia

Hey man I had the same problem with my mums Nl fairlane when I put the rebuilt engine in and connected everything up I sparked a wire and it wouldn't start on fuel after that but started on gas, I tried everything and didn't work, so I bit the bullet and changed the fuelpressure regulator BANG problem solved. Try changing your fuel pressure valve or even MAP sensor, if u have spark and injecter pulse it would have to be somthing to do with air and fuel mixture and the MAP sensor can do that as well as a dodgy fuel regulator.

Good Luck
HENDO
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed cranks wont start
Posted: Tue Dec 11, 2012 4:37 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 76

Posts: 107

Joined: 2nd Feb 2010

Ride: Ford LTD DA 1989

Location: Sydney
NSW, Australia

Have you disconnected the battery's neg. terminal for a couple of hours? That will erase all bad data stored in the computer and you can start from there.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 28 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 12:44 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names