Fordmods Logo

ED falcon not starting 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 11:21 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Hi guys, I picked up an ED futura 4.0 the other day that has a problem starting. Its definately an electrical problem as i am definately getting fuel. It is cranking but wont fire.
Have cleaned relay contacts and resoldered suspect joins on smartlock module and replace the brown ecu relay under the overflow bottle.
What are some other common issues with these as im pretty stumped !
Cheers guys
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 3:55 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Is it getting spark?
Tfi module on the dissy.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 3:57 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Nah its not getting spark. TFI is something i've just been told of so i might try and find a secondhand one and try it out. Will i get no spark if the tfi is faulty ? Cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 4:19 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

bradfordau wrote:
Nah its not getting spark. TFI is something i've just been told of so i might try and find a secondhand one and try it out. Will i get no spark if the tfi is faulty ? Cheers


Coil or TFI. Check the coil is good first and if that's okay, check the TFI which is a known issue with the distributor set up.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 7:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Surly Checked spark at the coil before posting a thread tho.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Mon Oct 08, 2012 10:44 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Pakrat wrote:
Surly Checked spark at the coil before posting a thread tho.

Another helpful post on fordmods
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Tue Oct 09, 2012 9:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

When checking the coil, remove it, and it's mounting bracket to check for cracks in the plastic casing.

 

 

Attachments:
IMGP3963.JPG
IMGP3963.JPG [ 272.4 KiB | Viewed 39 times ]

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Tue Oct 09, 2012 10:26 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Thanks for the tip mate. Is this a common problem ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Tue Oct 09, 2012 8:52 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

bradfordau wrote:
Pakrat wrote:
Surly Checked spark at the coil before posting a thread tho.

Another helpful post on fordmods

Come on man, do you A, continue to track down the no spark issue, next in line is the coil, or B make a thread on fordmods and get told the obvious.

Howd you go anyway?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Tue Oct 09, 2012 10:47 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Changed the TFI module (huge pain in the a*** to do) still no spark so ive ordered a coil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Wed Oct 17, 2012 9:10 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 27

Posts: 53

Joined: 14th Feb 2009

Ride: au falcon ute

Location: perth
WA, Australia

Problem solvered ! It was the coil
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED falcon not starting
Posted: Wed Oct 17, 2012 5:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Good news
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 2:57 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names