Fordmods Logo

ED not starting regularly 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: ED not starting regularly
Posted: Sun Sep 27, 2009 7:38 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 15

Joined: 7th Nov 2006

Ride: eb sedan and wagon

Location: Geelong
VIC, Australia

I have an ED falcon auto that will randomly not start and then will start, have had a mechanic look at it and change the starter motor but still does the same thing, it might start for a few days then you will drive somewhere and it will just not start again but once started will normally start for a couple of days no problems. It is not caused but locking and then unlocking the car as car has smartlock, it can just driving somewhere then turning off the car for a few minutes and then trying to start it agin.
Any help will be appreciated.
Thanks
Peter
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED not starting regularly
Posted: Sun Sep 27, 2009 7:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

cant think of the name of it at the moment, but theres a switch in the gear selector that tells the ECU when its in Park or Neutral, if that s**t itself the car wont crank.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED not starting regularly
Posted: Sun Sep 27, 2009 8:16 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

It sounds like Smartlock to me.

The remote central locking is a separate component of the Smartlock Module. It can work fine while the other is non functional. The Smartlock side fails on a fairly regular basis. One way around this is to thump the dash just above the handbrake handle as the Smartlock module is located there.

You will need to find another Smartlock module, and hopefully it works, install it, turn the car on to Reds for approx 30mins, the locks will cycle and then you should be able to start the car.

The other possibility is as suggested by Alfy, the 'Inhibitor Switch' which is located on the left side of the auto transmission.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED not starting regularly
Posted: Mon Sep 28, 2009 5:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 422

Joined: 10th Jul 2009

Gallery: 7 images

Ride: Black EB 5 Speed EL Front End

Location: Bundaberg
QLD, Australia

my mums ED wagon had that same problem and like was just said hit just above the handbrake and turn the key while hitting it and it would start

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED not starting regularly
Posted: Mon Sep 28, 2009 5:22 pm 
VIC Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 1167

Joined: 6th Jan 2009

Gallery: 12 images

Ride: ed

Location: Mooroolbark
VIC, Australia

mine dose it and has been for almost 12months. im waiting for the day it will just die lol

 

_________________

94 White ED Wagon
eaton M112 supercharger, lowered a tad, extractors, 2.5" exhaust, T5 , custom SureCam supercharger cam, 3.45 lokka, 2 piece tailshaft, poyair bags in the back, TSS front Skirt, Sprint skirts, XR wagon spoiler.
soon to get: AU diff, upc 330mm brakes, Vapor LPG injection.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum
cron

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:57 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names