Fordmods Logo

ED shudder problem 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: ED shudder problem
Posted: Wed Oct 04, 2006 10:24 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 28th Jan 2005

Location: adelaide
SA, Australia

hey

just after your opinions on a problem ive been having lately...

it seems that when i press the accelerator or require more power, the car starts to shudder/stutter and shake for several seconds before actually getting the power it needs. its very bad when trying to hold a certain speed (eg 100kmph), but if i floor it its not as bad.
its also pretty bad up hills even very slight slopes when it needs more power

i was thinkin it was a fuel injection problem, but the fuel pump & filter were replaced late last year.


car ==> 93 falcon ED GLi, 4.0l 6, auto


cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 04, 2006 11:19 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 91

Joined: 13th Oct 2005

Location: melb
VIC, Australia

hey , i have exactly the same problem with my falcon Ea, but only when im drivn with LPG , once I switch back over to petrol it runs fine. I got my car serviced last week , so yea i dunno wats goin on :?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 05, 2006 4:00 pm 
Fordmods Addict
Offline

Age: 32

Posts: 2245

Joined: 5th Nov 2004

Ride: BA XR6T

Location: Bayswater
VIC, Australia

yeah sounds like the engine is getting starved of fuel. have you checked your injectors?

do you run your take low? it might have sucked up all the crap at the bottom of the tank and clogged up parts of your fuel system.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 08, 2006 9:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 28th Jan 2005

Location: adelaide
SA, Australia

yea its probably the fuel system. im gonna check the injectors tomorrow.
are they easy to remove and but back in?? or is it worth running one of those injector cleaner solutions through the tank first?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 08, 2006 9:29 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 3083

Joined: 22nd Sep 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF

Location: Melbourne
VIC, Australia

i had a similer problem, replaced the fuel filter and it has improved, but i think i need the injectors cleaned. as i often run the pet tank almost dry (bad i know)

 

_________________

Image
latest mod: A Service
MY BUILD THREAD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 09, 2006 8:41 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 91

Joined: 13th Oct 2005

Location: melb
VIC, Australia

i never run my petrol dry ,but i always run my gas dry , then fill up again. Does doing this affect the injectors?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 09, 2006 11:14 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 28th Jan 2005

Location: adelaide
SA, Australia

cheers for the help.
cleaned out the injectors today and its runnin like new
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 10, 2006 12:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

bats LPG doesnt run thru the injectors like petrol does, so could be tuning problem maybe to lean/rich on LPG, check also plugs leads etc as they can cause problems too, LPG needs a good fat spark to combust properly. misfiring can cause backfiring and blowing you airbox apart (most times) and can cause engine damage (worst case), so check, it could save you some bucks

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 10, 2006 7:04 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 91

Joined: 13th Oct 2005

Location: melb
VIC, Australia

ok cool thx, ill hav me mechanic have a look at it tomorrow before more damage is done
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:35 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names