Fordmods Logo

ed xr6 smokes on start up 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 3:02 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 6th Aug 2010

Ride: xf/ef

Location: auckland
New Zealand

hay there i recently did the head gasket on my xr6 valve seals were replaced but it still smokes on start up ,ive blockd of the valves on the rocker cover but still smoking, whats the deal here? do i havta do the rings?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 4:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 4599

Joined: 30th Aug 2010

Ride: BF XR6,

Location: NEWCASTLE
NSW, Australia

uniacidz wrote:
1.Blue Smoke = Oil = Valve Seals or Rings
2.Steam = Coolent = Head or Head Gasket
3.Black = Rich fuel ratio = o2 sensor,spark,air filter,regulator or injectors
4.White = Oil and Water = Head or Head Gasket

Is it on startup? you aure it isnt condensation in the exhaust system as per cold mornings?

+1

 

_________________

BF XR6
xr8 snorkel,typhoon lower snorkel,territory intake pipe,20% underdrive kit,pacemaker extractors,high flow cat,xforce exhaust,t56 conversion hd turbo clutch/ flywheel,m86 3.45 lsd,custom tune187.1rwkw as an auto

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 4:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 6th Aug 2010

Ride: xf/ef

Location: auckland
New Zealand

yea on start up smokes out the whole st, im sure its not condensation as it stays in the air ,smoke is white with a possible blue tinge i did the head gaskit to stop the smoking.. didnt work ,it probably smokes for 15 minets if you let it idle but it clears up if i drive for 5 mins, only on the first start of the day aswell not every time i start it
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 4:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 26

Posts: 11

Joined: 6th Aug 2010

Ride: xf/ef

Location: auckland
New Zealand

i thought if it was rings it would somke all the time?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 4:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

Depends how bad the rings are. When the motor is cold, the tollerances are wider, so you could be getting oil past the rings until things warm up and expand.

I know my rings are f**k, I can get blue/black smoke that can hide a car or two behind me if I hoof it while cold. Once things are warm, it doesnt burn the oil so much as it just runs rich.

 

_________________

enough isn't enough

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 5:08 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

valve guides worn?have you burn all the crap out of the exhaust yet.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 5:21 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

xf_dan wrote:
yea on start up smokes out the whole st, im sure its not condensation as it stays in the air ,smoke is white with a possible blue tinge i did the head gaskit to stop the smoking.. didnt work ,it probably smokes for 15 minets if you let it idle but it clears up if i drive for 5 mins, only on the first start of the day aswell not every time i start it


rings are probably gone...............

is it as bad as this..this is a cold start with worn rings on my old engine after a new head was fitted.
http://www.youtube.com/watch?v=YigTWRwMdJ4

this would clear up after 5 or 10 mins once it warmed up...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr6 smokes on start up
Posted: Thu Sep 06, 2012 9:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

TROYMAN wrote:
xf_dan wrote:
yea on start up smokes out the whole st, im sure its not condensation as it stays in the air ,smoke is white with a possible blue tinge i did the head gaskit to stop the smoking.. didnt work ,it probably smokes for 15 minets if you let it idle but it clears up if i drive for 5 mins, only on the first start of the day aswell not every time i start it


rings are probably gone...............

is it as bad as this..this is a cold start with worn rings on my old engine after a new head was fitted.
http://www.youtube.com/watch?v=YigTWRwMdJ4

this would clear up after 5 or 10 mins once it warmed up...

That's Worse then our mx83
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] and 25 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 12:51 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names