Fordmods Logo

ef mont troubles 

 

Page 1 of 2 [ 26 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ef mont troubles
Posted: Sun Mar 27, 2005 5:10 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 30

Joined: 14th Nov 2004

Ride: EF fairmont

Location: Dayboro
QLD, Australia

i recently drove from QLD to VIC in my ef mont and when i was halfway the car started to surge/miss i just accelerated and it went away this happened a few times on the way, also when the car is in drive and i'm stopped the revs change from 700 to around 550rpm and the car feels like it is going to stall when i put it in neatral it goes back to normal. when i got down here i changed the fuel pump, that didn't work. i changed the sparky's and the leads (prick of a job :evil: !) that didnt work.i don't know how to fix it and its really annoying. whats going on??? thanks in advance
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Mar 27, 2005 9:18 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 3893

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 24 images

Ride: BF MKII V8 Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

dad's used to do that, never actually stalled, but got close.

we changed leads, still stayed, i think we ran some injector cleaner though, and it improved abit, still does it, but nowhere near as bad now

 

_________________

2007 Steel BF Ghia MKII V8 - 19" GTP's + Superlows

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 21, 2005 2:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 476

Joined: 15th Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: ef fairmont ghia

Location: Adelaide
SA, Australia

may be a long shot but are your brake lights working, i found under cruise control conditions when i use the brakes it didnt recognise it and tried to keep giong, changed the brake switch, fixed the problem

 

_________________

Sometimes when you do something right, people wont be sure you've done anything at all. (Futurama, Episode - Godfellows)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 21, 2005 5:28 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 37

Posts: 125

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: 02 BA XR6T

Location: Adelaide
SA, Australia

I have exactly the same issue with my car, intermittant miss, usually under load and poor idle. I have done leads, plugs injector cleaner etc. the next thing I think to do is the fuel filter. mine hasnt been changed for 90,000kms now, so I think its time for a new 1 ;) If that doesnt work my gues would be coil pack, and I DONT want the cost or hassle of fitting a new one.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 21, 2005 5:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1780

Joined: 31st Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 07 BF mk2 E-gas wagon + eb 5.0

Power: 174 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

i also have this intermittant miss under load. also sometimes under constant throttle and also poor idle. i too have changed leads and plugs and i have also done fuel filter. i am very confident it is not a fuel related prob as economy is very good. i have also had it in at dealer and had codes pulled and alas coil pack did not show up which means it is working ok. my next plan of attack is to pull leads back off and check their resistance and buy another plug and replace one at a time driving between changes to see if i can isolate one plug. if it still does it after that not sure what to do.

 

_________________

eb v8: low loud and fast. just how a v8 should be. i guess the big question is, is it fast enough...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 21, 2005 11:33 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 124

Joined: 2nd Apr 2005

Ride: Fairmont

Location: Melbourne
VIC, Australia

I'd go over the leads and coil packs again. I've fried two sets of leads in 5 years for some reason and the packs are also notorious for cracking in extreme conditions. If anyone needs a pack let me know.. i've got a brand new one i've never used. I bought it thinking my packs were finished but it turns out lead no. 3 was arking...

 

_________________

V8 Windsor here we come.....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 21, 2005 11:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

heard of a similar problem with an AU. turned out to be the air flow sensor cutting out intermittently

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 5:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1780

Joined: 31st Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 07 BF mk2 E-gas wagon + eb 5.0

Power: 174 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

i haven't looked to see if it is the prob but if leads are arcing out, how do you stop it. the way they are routed to the coil pack they are all bunched together. maybe if i used a gizmo like on top of rocker cover to keep them apart. i will pull them off this w/end and check resistance though just to make sure i haven't bought a dud. is there a way i can check resistance on spark plug.

this air flow sensor you speak of. is that on an 8 or 6. whatever the prob is with my car it is not affecting mileage so not likely to be connected to fuel system. also hasn't done it for a week or so now. has gone for months without missing and then it will do it a couple of times.

sorry to hijack thread although hope it is somehow helping also.

 

_________________

eb v8: low loud and fast. just how a v8 should be. i guess the big question is, is it fast enough...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 6:16 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 100

Joined: 9th Mar 2005

Ride: EB

Location: dandenong melbourne
VIC, Australia

this sounds stupid but when i was working at a ford wreckers the mechanic there told me if the interior light if faulty the e series cars idled rough and erratic .This is what i was told.But hey never know
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 6:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

christopher wrote:
this sounds stupid but when i was working at a ford wreckers the mechanic there told me if the interior light if faulty the e series cars idled rough and erratic .This is what i was told.But hey never know


A smart lock will not start without an interior light AFIK.

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 8:20 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 30

Joined: 14th Nov 2004

Ride: EF fairmont

Location: Dayboro
QLD, Australia

Yep brake light swith was faulty now my car idles fine and does not miss. How weird is that?thanks for your help.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 8:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1780

Joined: 31st Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 07 BF mk2 E-gas wagon + eb 5.0

Power: 174 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

how did you come to this result. were your brake lights not working? my brake lights are working so i presume my switch is o.k. my parents had this switch go on them and they had no brake lights but that was the only thing wrong. no miss or erratic idle.

glad to hear you have fixed your prob. nothing worse than a car thats not running right.

 

_________________

eb v8: low loud and fast. just how a v8 should be. i guess the big question is, is it fast enough...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 8:46 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 295

Joined: 6th Nov 2004

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

It called be your cam or crank angle sensor is not working properly either. Mine reported one as being faulty and it was missing all the time, cruising down the freeway under no load it would miss and piss me off something chronic!

I wiggled the wires around a bit and its not come back since :D

 

_________________

Fulli Sik Re

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 8:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1780

Joined: 31st Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 07 BF mk2 E-gas wagon + eb 5.0

Power: 174 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

fault codes come up all clear. surely if sensor was playing up it would register a fault.

 

_________________

eb v8: low loud and fast. just how a v8 should be. i guess the big question is, is it fast enough...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 7:17 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 144

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 2008 VRX Pajero

Location: Currie
TAS, Australia

I had the same problem, got the injectors overhauled and it now running smooth.

 

_________________

Peter Kempster

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 7:39 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names