Fordmods Logo

EF Smart Lock 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: EF Smart Lock
Posted: Mon Nov 26, 2007 12:28 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 25th Nov 2007

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

The smart lock doesnt always allow the starter to engage. A light tap at the panel on the left hand side of the steering wheel (BEM) underneith usually gets the starter working.

Is there an easy fix (perhaps a poor contact?).


Dodge

 

_________________

Life is what happens while you are not dead.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: more info
Posted: Mon Nov 26, 2007 12:43 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 25th Nov 2007

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

I forgot to mentin thathte issue is heat related. On cool days the smart lock works fine. On hot days is when the starter wont engage with out encourage,emt.

Also, I believe that winter humidity causes the system to shuddr now and then.

 

_________________

Life is what happens while you are not dead.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 11:02 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

The smartlock module can be repaired, if you want to send it up to Perth for a couple of days, I can sort it out for you.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 6:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

*slightly* off topic, but mine is doing a similar thing when driving. my question is - can smartlock cut an already running engine?

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 6:22 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

no - once its running smartlock will not cause it to stop
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 6:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

crap. the mystery continues. cheers 66 coupe

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 6:48 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1320

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

it might pay to check the basics - ECU and fuel pump relay, TFI module etc. When it does stop, do you have any spark or injector pulse?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 26, 2007 7:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

when it stops, i'm driving. it's like an instant cut of power (if accelerating, the cut of power is enough to throw you forward), the smartlock light comes on and the ECON light for the auto transmission comes on - but i have a factory manual.

the tacho drops to 0 as if the motor isn't turning over, but with the clutch engaged it is turning over.

being an EF, it has coilpacks, so TFI can be ruled out.

ECU tests the other day produced code 837 for KOEO and 538 KOER

tis certainly a weird one!

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 6:14 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 133

Joined: 6th Nov 2005

Ride: XHII ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

My ef II Fairmont wagon is doing the same thing. Have to hit the dash everytime I get in it so it will start. it has a (green) high series.

what usually goes wrong with the bem's inside?
I pulled mine out last night and couldn't find any dry solder joints. I couldn't really see anything out of the ordinary.
I just put it back on and its still doing it.

I read somewhere you can bridge the 2 red/blue wires together and bypass it all together.
Has anyone done this? Im scared to try it incase I wreck something.

It feels like i'm driving uncle bucks car :)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 7:14 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names