Fordmods Logo

ef starting and idling with a miss 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: ef starting and idling with a miss
Posted: Sat Dec 10, 2011 10:15 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

Hi members,car has just developed a miss and vibration,treated injectors with chemtec injector cleaner within the last 300klms.Car was running fine before this,pull plugs out.5 are almost spotless and 1 has light tan but moist look about it,closes 1 to the rear fire wall.New leads about 20000klms ago.Advice welcome.

Last edited by Deadly66 on Sat Dec 10, 2011 4:15 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sat Dec 10, 2011 2:53 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

What was the issue?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sat Dec 10, 2011 2:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1507

Joined: 14th Aug 2009

Gallery: 12 images

Ride: BA XT V8

Location: Gosnells, Perth
WA, Australia

?? car related spam?..
post whoring at 7 ? lol

 

_________________

BA XT V8. Ice Mint. 18" Speedys. XR6T LSD. Full Pacemaker twin 2 1/2inch Stainless Steel system. Custom CAI. Black XR interior with white trimming. Powerbond underdrive kit 25%.
13.65@102mph. 2800 hi-Stall.
230RWKW@5250 rpm. 625NM.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sat Dec 10, 2011 3:51 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 86

Joined: 23rd Dec 2009

Gallery: 16 images

Ride: ford ef2 xr6

Location: melbourne
VIC, Australia

spotless as in shiny clean plugs may indicate a leaking head gasket as the coolant in combustion chamber steam cleans the plugs.Is the car using coolant?has it lost power?Does the exhaust have steam coming out of it even after car has warmed up?Poor idle/miss?All indicate leaking head gasket.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sat Dec 10, 2011 4:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

Not spam,not post whoring,sorry but yes problems. NO plugs white but light tan and dry(normal) on the first five from the front,last plug light tan and a little moist,have pull of injector connection on this cylinder and makes no differnce .Also pulled connection off of 1st front and engine wants to run sick,checked at separate times.Also temp gauge moves up and down a little. while driving about ten klms down the road.In need of some answers thanks.Darrel M.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 1:54 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 86

Joined: 23rd Dec 2009

Gallery: 16 images

Ride: ford ef2 xr6

Location: melbourne
VIC, Australia

sounds like injector number 6 is not firing..injector may be blocked or faulty,fuel rail may be blocked near injector number 6,or you may have an electrical problem with injector wiring or within ecu itself.Also check that number 6 spark plug is servicable/working and check resistance of number 6 spark plug lead is not too high and that it is fitted to coil pack properly.
As you state that this problem started after using chemtec injector cleaner,try adding a known quality brand of injector cleaner(NULON has consistently given me the best results,valvoline injector cleaner actually made my car run worse) and see if it helps.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 9:02 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Deadly66 wrote:
Not spam,not post whoring,sorry but yes problems. NO plugs white but light tan and dry(normal) on the first five from the front,last plug light tan and a little moist,have pull of injector connection on this cylinder and makes no differnce .Also pulled connection off of 1st front and engine wants to run sick,checked at separate times.Also temp gauge moves up and down a little. while driving about ten klms down the road.In need of some answers thanks.Darrel M.


1) By saying that the No 6 plug is damp sounds like you are getting fuel. Does it smell of fuel? Does the car miss or run rougher when you disconnect No 6 plug? If it does, you either have a stuffed plug or stuffed lead.

2)
a) As asked before, is the car using coolant?
b) Does it blow water vapour/mist even after it warms up?
c) How many Km on the motor?
d) Has the head been done before?
e) Does the coolant header tank smell of exhaust gases?
f) How does your oil look? Is it milky?
Ask these question because No 6/No 5 is where the head gaskets go with these.

3) Temp issue could be your thermostat opening and closing. Could need replacing. What temp does your car normally run at>
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 12:27 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

SWC wrote:
Deadly66 wrote:
Not spam,not post whoring,sorry but yes problems. NO plugs white but light tan and dry(normal) on the first five from the front,last plug light tan and a little moist,have pull of injector connection on this cylinder and makes no differnce .Also pulled connection off of 1st front and engine wants to run sick,checked at separate times.Also temp gauge moves up and down a little. while driving about ten klms down the road.In need of some answers thanks.Darrel M.


1) By saying that the No 6 plug is damp sounds like you are getting fuel. Does it smell of fuel? Does the car miss or run rougher when you disconnect No 6 plug? If it does, you either have a stuffed plug or stuffed lead.

2)
a) As asked before, is the car using coolant?
b) Does it blow water vapour/mist even after it warms up?
c) How many Km on the motor?
d) Has the head been done before?
e) Does the coolant header tank smell of exhaust gases?
f) How does your oil look? Is it milky?
Ask these question because No 6/No 5 is where the head gaskets go with these.

3) Temp issue could be your thermostat opening and closing. Could need replacing. What temp does your car normally run at>
No very little lose of coolant,no milky coloured oil,no smell of exhaust gases in coolant header tank,plug smells of fuel,295000 on the clock.Pulled lead of no 6 plug while running no difference,runs just same(still missing)changed lead with a good working one and also changed plug(still missing)changed computer (no better,Still missing and vibrating.Could this now been coil pack.Thanks for your help Darrel M.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 12:35 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Doubt it will be the coil pack as when they go you will loose 2 plugs getting spark.

Could be a partially blocked injector. Does it miss fire at idle?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 3:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

SWC wrote:
Doubt it will be the coil pack as when they go you will loose 2 plugs getting spark.

Could be a partially blocked injector. Does it miss fire at idle?
Yes and the car is vibrating just slightly.As i said pulled plug lead off,also try disconnecting wires connected to that injector and there was no difference.Thanks again for your help.Darrel M.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 6:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

Ok just updating what i have been up to,went back pulled plug leads 1 at time could hear and see spark jumping from leads to metal or plug it self from the first five plugs and the last plug no 6 nothing.Lead no 6 borrowed from a working ef wagon(still nothing)more suggestions please.Darrel M.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 6:31 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Is it attached to the Coil Pack properly.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Sun Dec 11, 2011 8:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

SWC wrote:
Is it attached to the Coil Pack properly.
Yes as far as i can push the damn lead on,remembering that the car was running fine on a 40 klm trip to town.Then on return drive home after a couple of hours sit, hopped in started car and drove off noticing the car was running with a miss on five cylinders. Has to be coil pack, what else could cause this (mystery) HELP please.Darrel M.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef starting and idling with a miss
Posted: Wed Dec 14, 2011 10:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 14

Joined: 3rd Jul 2010

Ride: EF Falcon

Location: Windera
QLD, Australia

Problem solved,new coilpack,good as new.Cheers.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Ed5sp, Google [Bot] and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 2:56 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names