Fordmods Logo

Ef starts then stalls 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Ef starts then stalls
Posted: Tue Jul 08, 2008 4:14 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

Sometimes my ef starts and then stalls straight away when cold.
Has a new isc,thermostat,temp sensor,fuel pump.
Apart from the stalling sometimes when cold starting it runs fine.
Could it be the map sensor,coz thats about the only thing that hasnt been replaced? :?

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 09, 2008 7:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

Any ideas?

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 09, 2008 8:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 2337

Joined: 25th Apr 2008

Ride: Boxcar Love

Location: Brisbane
QLD, Australia

It could be but i doubt it.

Mine has similar syptoms, and i've replaced all sensors besides the temp sendor. Its going in on friday to get cheched, if you don't have an answer by then, i'll tell you what my problem was so maybe you can test that,

Andrew.

 

_________________

Commodore australia's favorite car??? What a load of s**t
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 09, 2008 9:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 1061

Joined: 7th Sep 2007

Gallery: 3 images

Ride: BF3 Egas wag SY AWD Terry Ghia

Location: Brookfield
VIC, Australia

not on gas is it?
mine does this if I start on gas. I always have to warm it up on petrol esp now it's freezing weather

 

_________________

BF3 Egas XT Wagon
SY Territory Ghia AWD 6spA :))

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 10, 2008 10:20 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1087

Joined: 1st Sep 2007

Ride: '07 LT XR5

Power: 133 rwkw

Location: sydney
NSW, Australia

injectors clogged? fuel filter or fuel pump?

 

_________________

So much RAM the motherboard twisted off the POST.

I lost 3 cylinders... but gained a turbo...
Proud owner of an '07 XR5Turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 10, 2008 3:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

No its not on gas,it has a new fuel filter and fuel pump.
Where is the temp sender located?
The temp sensor has been replaced in the thermostat housing.

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 10, 2008 3:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 741

Joined: 29th May 2007

Ride: EF XR8 347

Power: 232 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

mine does this at the moment and I'm attributing it to s**t spark due to a bung distributor cap/rotor button.

poor spark + cold start = poor combustion = stall at low RPM.

make sense or am i in need of educating?

 

_________________

347 XR8 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 12, 2008 1:32 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

A possibiltiy but if that were so it would happen all the time,and it only does it roughly 1 out of ten starts.
I know the ecu takes a while to settle after being reset so ill give it a week or two and go from there. :wink:
Thanks for the replies

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 12, 2008 6:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 839

Joined: 10th Sep 2006

Gallery: 3 images

Ride: V8 Falcon, Nissan Patrol

Location: Brisbane, Bouncing off 5800RPM
QLD, Australia

s-tranzor wrote:
mine does this at the moment and I'm attributing it to s**t spark due to a bung distributor cap/rotor button.

poor spark + cold start = poor combustion = stall at low RPM.

make sense or am i in need of educating?


Makes sense, but he has a EF, no dizzy
But if it was a dizzy bassed system, it possibally what you said.
However, its usually the module (has lots of wires on it) on the dizzy (just below the cap) (TPI, IIRC :))
The TPI (IIRC its name) caused stalling at random times to mine and a few mates cars.

But this doesn't help for EFs, sorry. :( But it might help s-tranzor

 

_________________

1993 Ford Fairmont EB II 5.0L V8 Wagon
1992 Nissan Patrol TI 4.2L Diesel 4x4 Wagon

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 12, 2008 7:36 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

FairmontXR6 wrote:
s-tranzor wrote:
mine does this at the moment and I'm attributing it to s**t spark due to a bung distributor cap/rotor button.

poor spark + cold start = poor combustion = stall at low RPM.

make sense or am i in need of educating?


Makes sense, but he has a EF, no dizzy
But if it was a dizzy bassed system, it possibally what you said.
However, its usually the module (has lots of wires on it) on the dizzy (just below the cap) (TPI, IIRC :))
The TPI (IIRC its name) caused stalling at random times to mine and a few mates cars.

But this doesn't help for EFs, sorry. :( But it might help s-tranzor


I think you mean TFI.

Have you checked for spark as well?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 12, 2008 7:43 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 839

Joined: 10th Sep 2006

Gallery: 3 images

Ride: V8 Falcon, Nissan Patrol

Location: Brisbane, Bouncing off 5800RPM
QLD, Australia

TFI, yup thats the one :oops:

 

_________________

1993 Ford Fairmont EB II 5.0L V8 Wagon
1992 Nissan Patrol TI 4.2L Diesel 4x4 Wagon

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 12, 2008 11:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

If the tfi is the ignition module,then they can be a right pain in the intermittent a*** when they play up.
Most of the trouble ive had with them has been failing to start when hot but also they can make the tacho do funny things too when they are about to fail.

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 5:56 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names