Fordmods Logo

Ef Thermo Fan not kicking in... 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Ef Thermo Fan not kicking in...
Posted: Tue Mar 18, 2008 5:58 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 9th Mar 2008

Location: Hobart
TAS, Australia

I've done lots of searching and reading on here, it's a great little helper indeed. I scored an EF wagon the other week.

Anyway I've found that one of my fans doesn't work at all (put 12v straight to it and nothing) and the other one doesn't kick in unless I turn on the ac and fan to boost OR pull the temp sensor wire off.

Anyone got an idea of why it wont kick in when it gets hot? It got to half way on the temp guage the other day whilst I let her running outside the bottlo and the coolant boiled and spewed out the overflow so I got a new radiator cap and it stays under pressure now, but the fan still wont kick in itself.


:D
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 6:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

new set of thermos should fix your problems..

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 6:13 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 9th Mar 2008

Location: Hobart
TAS, Australia

so would a new car...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 6:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

One thermo runs when the temp reaches a set point or the a/c is turned on, the other runs when the a/c is on max or the temp gets too high. Reason would suggest that the fan that is working for you is the second one I mentioned. You need to replace both fans or just the one that is busted if you can find it separately.

cheers
Scott

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 7:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

run diagnostics, think it is the koeo test, and as you change the gear into D or 3 both fans should run.

if they don't, wiggle the wires whilst in diagnostics. If still no luck, the motor has probably burnt out

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 7:45 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

If the low speed fan is broken (its winding is open circuit) that would break the first 2 speeds. Its not until you get to speed 3 that the fans are driven directly.

Replace the single stuffed fan, or perhaps get a replacement (its a copy not as good as original but works) from ozeparts.com.au

Nigel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 18, 2008 8:04 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 9th Mar 2008

Location: Hobart
TAS, Australia

ok thanks. I'll get a new fan and see how it all goes. Next i need to fix the aircon... :shock:
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Mangimalgabe and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 9:53 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names