Fordmods Logo

EF xr6 belt/Not starting issue 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 2:29 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

Ok so, new years day, I was pulling up to a mates place and as i was i lost powersteering and heard a strange noise, My belt slipped off. Something simple i decided to leave it untill i wasnt partying.

Now, My old man and me got the belt back on, But after starting her up and letting it sit, we seen the belt start to slip off again.

Heres a top view of the front of the engine, Does the harmonic balancer look like it's too far out to you guys? We thought that might be the belt problem as the belt kept slipping behind and off it.

Image

Second problem,

In trying to see if the harmonic balancer was the problem, my father thinks he may have broken a sensor like object on the front of the block. Can anyone tell me what it is, And if a broken one would stop the engine from starting, It turns over fine, just no go.

Image

Thanks in Advance for any help :D

Frankie

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 6:24 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 125

Joined: 12th May 2009

Ride: 1993 eb xr6 falcon

Location: beaufort
VIC, Australia

Your outer part of the harmonic balencer could be off centre throwing the belt off get a new one if this is the cause. That sensor at the top is called a crank angle sensor.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 6:29 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

We're fairly certain the out and inner are aligned and that the outer is not slipping or anything. I don't know much my self, but it looks to me from the top view that its out too far. Thanks for the suggestion.

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 6:46 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 125

Joined: 12th May 2009

Ride: 1993 eb xr6 falcon

Location: beaufort
VIC, Australia

It really shouldent come out to far there pritty tightly pressed on check the centre bolt is tight. :?:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 6:53 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

The center bolt is tight, We're not sure if tight enough yet. (thats how the sensor got damaged)

When we got the belt back on and started it up it ran good for a few mins it then started to come forward off the bottom of the tensioner, and slipped off the back off the Harmonic Balancer. I've not got anything to compare to see if the balancer is too far forward. As thats the only conclusion i could come to with out much mechanical knowledge.

I've never had any problem in relation to this in the almost 2 years I've had the car.

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 7:07 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 125

Joined: 12th May 2009

Ride: 1993 eb xr6 falcon

Location: beaufort
VIC, Australia

Can you get any more tension on it to see if it will press on any further?. But dont kill the bolt.If all good there should be ok. After that id be checking the pullys.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 7:15 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

My dad said the bottom pulley on the tensioner may have dead bearings, as thats where the belt seems to first move off (turning on an angle or something retarded) We where gonna try and see if it could maybe go on further, Just worried I'll wreck something lol

Could a rooted pulley put if off like that?

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 7:25 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 125

Joined: 12th May 2009

Ride: 1993 eb xr6 falcon

Location: beaufort
VIC, Australia

That could be your problem mate ive replaced pullys that have done exacly that. :wink:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 7:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 623

Joined: 24th May 2007

Gallery: 9 images

Ride: 97 TICKFORD XR6 Manaul

Location: Aldinga Beach
SA, Australia

here are some pics for you too compare to on both a el xr6 and a ef tickford motor

 

 

Attachments:
ef tickford belt 2.jpg
ef tickford belt 2.jpg [ 400.77 KiB | Viewed 30 times ]
File comment: sorry couldnt find my tape measure so i used something you should have. it a cover of a tyre valve
ef tickford belt 3.jpg
ef tickford belt 3.jpg [ 468.57 KiB | Viewed 28 times ]
ef tickford belt 1.jpg
ef tickford belt 1.jpg [ 493.15 KiB | Viewed 24 times ]
el xr6 belt 1.jpg
el xr6 belt 1.jpg [ 481.58 KiB | Viewed 36 times ]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Tue Jan 03, 2012 7:45 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

Judging by them pics Jonathan my harmonic has slipped forward dramatically. Cheers for the pics to compare against man, And cheers eb xr6 for all your input.

I'll see what comes of it tomorrow, And let you know how I got. :D

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Thu Jan 05, 2012 12:46 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 39

Joined: 18th Feb 2010

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6

Location: Burton
SA, Australia

Yes, it had slipped it's a** off. New belt, New balancer sitting on the kitchen table, Currently in the fight of my life to get the old balancer off :(

Cheers again for the help guys, very much appreciated :D

 

_________________

Signature removed. Refer to forum guidelines.....


^^^ Makes a lovely Siggy, Think i'll stick with it :D

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Thu Jan 05, 2012 12:50 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 125

Joined: 12th May 2009

Ride: 1993 eb xr6 falcon

Location: beaufort
VIC, Australia

good luck man. Make sure you get the propper bolts for the puller.

hope you have a win :lol:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Fri Jan 06, 2012 2:11 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 132

Joined: 18th Oct 2009

Gallery: 5 images

Ride: EF xr6 AU3 220kw xr8

Location: frankston
VIC, Australia

Hey Bud,

Just a tip too, make sure the new balancer has the ring on the back that looks like an ABS ring.
If that aint there and you fit the balancer = guaranteed not to start as the crank sensor picks up a signal from that ring. I only say this because the EL doesnt need one because it doesnt run coil pack like the EF.

Also if push come to shove and you cant loosen the bolt on the balancer i did this a few years back to my XF.
Its rough but it done the trick, I struggled like all F**k to loosen the bolt on my XF to no avail spent about 3 hours trying to get it off. Got p****d with it so i went to bed and the next morning it just dawned on me. Get a breaker bar with the socket on it and put it onto the bolt, rest the bar against the passeger side chassis rail and make sure it cant slip this is vital. Get a friend to just hit the key very briefly which will turn the motor clockwise from the front and force the breaker bar down which will crack the bolt.

It worked for me as i had no help and was outta luck. If you feel confident to do it dont hesitate. Remember its just advice not a concrete solution.

Best of luck with it bro.

Cheers Joel

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF xr6 belt/Not starting issue
Posted: Fri Jan 06, 2012 7:44 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1166

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon, el fairmont ghia

Location: Christchurch
New Zealand

i got one of those extensions that are bent, so you can put as much extensions on it as you want.
makes any tight bolt easy.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 2:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names