Fordmods Logo

EF XR6 Rough Idle & Lost Coolant 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: EF XR6 Rough Idle & Lost Coolant
Posted: Tue Apr 01, 2008 8:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

I think I have a blown head gasket, but some things are just not making sense.

- When cold, idles rough for 10-20 seconds, then smooths out at 900-1000 RPM
- When warm, idles rough all the time (at correct revs), like a really lumpy cam, but smooths out above 1000RPM
- losing 300-500mls of coolant a day (about an hour's driving), but nothing visible under the car or the bonnet
- disconnecting cylinder 1 plug or injector makes no difference, but disconnecting the others does, so the problem must be in cylinder 1
- swapping plugs between cylinders 1 and 2 makes no difference
- replacing number 1 injector makes no difference
- compression is all over the place: cylinders 1 to 4 are 110, 110, 150 and 95 psi
- spark plugs show good colour
- new coilpack and new 8mm Champion steel-core wires
- No smell of exhaust or petrol in overflow tank
- No smell of coolant in exhaust
- Builds up high pressure in overflow tank, spraying coolant everywhere when opened, even when cold.
- No coolant in oil; no oil in coolant
- When switched off hot, can smell petrol fumes
- Changed from Autolite 985 plugs to the recommended NGK ZGR6B-11 (2 steps colder) a month or so ago

This can't all be caused by a blown head gasket. But for all this acting up, the engine is still producing excellent, smooth power from 1000-5000 RPM. The Engine is stock XR6, stock Tickford cam. Anyone have any ideas? What else can I check?

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 01, 2008 8:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 1061

Joined: 7th Sep 2007

Gallery: 3 images

Ride: BF3 Egas wag SY AWD Terry Ghia

Location: Brookfield
VIC, Australia

definite head gasket or cracked.

 

_________________

BF3 Egas XT Wagon
SY Territory Ghia AWD 6spA :))

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 01, 2008 8:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 189

Joined: 5th Mar 2007

Ride: 94 Futura

Location: Midland
WA, Australia

Replace the head gasket. You know you need to.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 01, 2008 9:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

Thanks guys. At 253,000kms, I suppose I can't complain. It uses only a litre of oil every 10,000kms, so the bottom end and valve guides seem to be in decent shape.

With the head coming off anyway, maybe it's a good opportunity to up the compression, do a valve job, and do a little porting and polishing. Should be good for another 10kw or so.

Any recommendations or warnings?

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 8:51 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names