Fordmods Logo

EL almost stalling while cold 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 7:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 102

Posts: 466

Joined: 22nd Jun 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

Whats up everyone

Just picked up my new EL Ghia on sunday.

I knew there were going to be some small things wrong with it.. but it was doing what my Gli also did before I sold it. Basically when it is cold & first started it will stutter on takeoff for a second or two then finally rev smoothly. Dad and myself think the injectors just need to be cleaned / replaced. But I think I've read something similar somewhere on here that it could have something to do with the MAP sensor or IAT sensor. Just want a second opinion thats all. Cheers

Video of it:
http://www.youtube.com/watch?v=aK6yzl3jtJQ&hd=1
(I accelerate right at the start of the video)

 

_________________

EL Ghia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 7:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 3785

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Ford

Location: Victoria
VIC, Australia

How old are the plugs? My ED did the same thing until I replaced the plugs....Went like a beauty after that.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 7:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 102

Posts: 466

Joined: 22nd Jun 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

Plugs are brand new (Iridium IX), just replaced them yesterday along with the fuel filter.

 

_________________

EL Ghia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 7:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1204

Joined: 24th Apr 2010

Gallery: 1 images

Ride: Ef Fairmont

Location: Bleakheath
NSW, Australia

get some Nulon carby and throttle body spray, drop the snorkel off the throttle body, start the car and keep the revs up to it while sprying straight down the throttle body, making sure you spray the butterfly and make sure its moving nice. Try that first
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 10:55 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

Ignition lead failure...also check dizzy cap and rotor button.

Were your old spark plugs black???...Split map sensor hose....

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Wed Nov 30, 2011 11:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 1260

Joined: 11th Dec 2010

Ride: EL xr6

Location: Craigieburn
VIC, Australia

is the car on lpg?? or has it ever been?

 

_________________

EL xr6,standard a** au motor,hi-tech headers, 2 1/2inch red back,,Tikky kitted and wingless,Black GT-P's,on ultra lows and still too high

My Build: the-garage-f53/daniels-el-xr6-build-t100586.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 12:05 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 102

Posts: 466

Joined: 22nd Jun 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

MAP sensor hose looks good and intact, distributor has been replaced recently before I bought it, the spark plugs looked alright, nothing odd, and the car has never been on lpg to my knowledge..

guess it must be the injectors then?

 

_________________

EL Ghia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 7:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

i have this same problem when its cold but the car runs fine when warm. if u find out what the problem is ill try the same thing.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 8:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1204

Joined: 24th Apr 2010

Gallery: 1 images

Ride: Ef Fairmont

Location: Bleakheath
NSW, Australia

I still reckon auto choke or even egr
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 8:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

dont have a clue what EGR stands for lol?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 9:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1204

Joined: 24th Apr 2010

Gallery: 1 images

Ride: Ef Fairmont

Location: Bleakheath
NSW, Australia

exhaust gas recirculation valve. it recirculates the exhaust gasses back into the throttle body when the air entering the car is to cold or when the exhaust gasses have too much unburnt fuel still in them.
Seriously, drop the snorkel off the throttle body and give it a good spray with the stuff I said like I said. Once finished spray the outside of the throttle body and around the mechanical mechanisms and try that. Sounds like your car either has a ecu problem in setting things up for cold start or the mechanicals used by the ecu on cold start are playing up. The only other thing I can think of is the thermostat.
If it was the injectors it would do it all the time. Cold start or hot start the injectors dont change.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Thu Dec 01, 2011 10:37 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

79raven wrote:
exhaust gas recirculation valve. it recirculates the exhaust gasses back into the throttle body when the air entering the car is to cold or when the exhaust gasses have too much unburnt fuel still in them.
Seriously, drop the snorkel off the throttle body and give it a good spray with the stuff I said like I said. Once finished spray the outside of the throttle body and around the mechanical mechanisms and try that. Sounds like your car either has a ecu problem in setting things up for cold start or the mechanicals used by the ecu on cold start are playing up. The only other thing I can think of is the thermostat.
If it was the injectors it would do it all the time. Cold start or hot start the injectors dont change.


E-series falcon's with MPI do NOT use a EGR valve--commonly found on diesel engines. Cold start issues can be caused by a faulty coolant temp sensor always showing a high temp thus causing the car too run lean on start up when it should run rich. To check this sensor put the dash in diagnostic mode in the morning and the coolant temp sensor should be close to ambient temp.

Other than that I would be looking at ignition coil, ignition leads and then checking fuel pressure at the fuel pressure regulator and fuel pump.

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Fri Dec 02, 2011 1:31 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

how do i put the dash in diagnostic mode or is it something simple?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Fri Dec 02, 2011 2:23 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 102

Posts: 466

Joined: 22nd Jun 2011

Ride: '97 EL Fairmont Ghia

Location: Perth
WA, Australia

cheers for the info guys. I'm going to be taking off the bbm and cleaning the whole lot out. All the sensors and carbon build up along with checking out the dizzy and leads. Then going to put in my phenolic spacer and new au injectors. If that doesn't do the trick then F**k knows. :D

 

_________________

EL Ghia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL almost stalling while cold
Posted: Fri Dec 02, 2011 7:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

Get rid of the Iridium plugs

Replaced Dizzy? Chinese or a real one ?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 6:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names