Fordmods Logo

EL Falcon Fires But Won't Start And Run? 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Mon Aug 12, 2013 7:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 24

Posts: 5

Joined: 24th Feb 2013

Ride: 96 EL Falcon GLI

Location: Swan hill
VIC, Australia

I have a 96 El 4ltr falcon sedan, 230,xxxkm.
Recently replaced spark plugs, engine was starting and running fine. Car used to be run on gas as well as fuel. As I said car was running fine, I removed the gas converter from the engine bay, replaced the T peice water Pipe that usually ran to the converter to a straight pipe, in the process water leaked everywhere. A few days later tried to start and fired but didn't quiet start, replaced ignition leads, still fires but won't start. Strong blue spark at all plugs. Fuel pump has been replaced and is powering up fine can here it working when turning the key. Should I be looking at fuses, relays, coil or? Need some advice, cheers!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Mon Aug 12, 2013 7:50 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Is your fuel pump priming?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Mon Aug 12, 2013 8:17 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 24

Posts: 5

Joined: 24th Feb 2013

Ride: 96 EL Falcon GLI

Location: Swan hill
VIC, Australia

Yeah it is. Just as well as it ever has.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Mon Aug 12, 2013 9:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 552

Joined: 3rd Oct 2006

Ride: EL XR-6

Location: Brisbane
QLD, Australia

is there spark at all leads? check the leads plug tops at the dizzy u might have white powder built up under the lead caps like mine once I clean it up and it fire. it might be ur problem or it might not but its worth a look at :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Tue Aug 13, 2013 9:11 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 24

Posts: 5

Joined: 24th Feb 2013

Ride: 96 EL Falcon GLI

Location: Swan hill
VIC, Australia

Will do! Thanks, if its not that then would be a fuel problem I would think. Because if there's spark there's not much else that would stop it starting.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Tue Aug 13, 2013 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

I'm suspecting the TFI module/hall sensor.

Get a friend and have them, or yourself, at the back of the car to listen if the pump is running while the other person cranks.

The fuel pump will always prime for a couple of seconds when you turn the ignition on, if it doesn't run while cranking, then it's the TFI module/Hall sensor and you'll need a new distributor.


But then you say you removed the LPG system.
Are you positive you've connected all the wiring back to as it should be?

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Tue Aug 13, 2013 8:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 24

Posts: 5

Joined: 24th Feb 2013

Ride: 96 EL Falcon GLI

Location: Swan hill
VIC, Australia

Yeah I made sure of that, it was running fine for a week at least after the converter came out. But I will try what you said, that sounds like it could be it. Cheers mate
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Tue Aug 13, 2013 10:36 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 24

Posts: 5

Joined: 24th Feb 2013

Ride: 96 EL Falcon GLI

Location: Swan hill
VIC, Australia

If the TFI module is faulty then would there still be spark at the plugs though?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Tue Aug 13, 2013 11:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

Maybe. I had one fail on me where if I turned the key from off directly to start it would fire then die. But if I let it prime, then turn to start it would not.

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Falcon Fires But Won't Start And Run?
Posted: Fri Aug 16, 2013 11:11 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 30

Posts: 11

Joined: 7th Aug 2013

Ride: Ford XG Falcon

Location: Corowa
NSW, Australia

Could smart lock be an issue? It cuts injectors if i remember rightly..
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:14 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names