Fordmods Logo

el into eb conversion (WE HAVE IGNITION) 

 

Page 2 of 5 [ 65 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

 
Posted: Fri Jan 05, 2007 4:23 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

g day

had the manifold and injectors been sitting around for a while before you put the engine in??

when i did mine the manifold had been sitting around for a while and one injector had blocked up with dry petrol residue..
and mine would only run on 5 cyl and would pop out the exhaust and idled really rough..

so i fitted the injectors from my log manifold and it come good...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 4:57 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 181

Joined: 27th Nov 2004

Ride: Cortina TE

Location: Perth
WA, Australia

i got spare injectors here off a mpfi manifold that i bought ages ago.

electrishians havent started work on my car yet. but they say it'll be finished by 4.30pm

so afterwards maybe sort something out
im stuck @ my parents house waiting and the injectors are @ my house in willagee..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 5:19 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 24th Dec 2006

Gallery: 3 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

i guess it's your map sensor onthe fire wall what it does is dump lots of fuel in the intake. if the map vac is of it thinks there is a lot of air in the intake. use the el map sensor.

 

_________________

my new Bf XR6 Turbo it's the lion eater.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 5:26 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

ive got the injectors on the log manifold of the eb might try swapping them over and see whats up prob wont be able to do it till later tonight as i have my work post xmas party tonight in morley. ill have aplay around now but wont have much time. will have to have a good look at it later tonight or tomorow.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 6:50 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

well just replaced the injectors with the ones off the eb log manifold . and its still doing the same thing.


my heads hurting from the smeel of fuel so i think ill have to give it a miss for today and start fresh tomoro.

ne other surgestions owuld be great .

cheer's ppl
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 6:50 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

well just replaced the injectors with the ones off the eb log manifold . and its still doing the same thing.


my heads hurting from the smeel of fuel so i think ill have to give it a miss for today and start fresh tomoro.

ne other surgestions owuld be great .

cheer's ppl
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 6:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4305

Joined: 6th Jul 2005

Ride: BA xr8 Magnet ute

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well have you tried putting the EL ECU in yet?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 7:06 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

well just talked to a mate (mungrel eb ) some might know of him.

he was saying it would be the fuel pump. the eb fule pulmp run a higher pressure or something and that i should swap it for a el 1. coz it would be running to high of a pressure in the rail.

dont know if its right or not. but hes bring one around on the week end to c. if not hopefully be able to give me a hand to sort it out. he has done a fair amount of conversions including el int xf and a whole heap of s**t.

hopefully be able to work it out.

will keep u all posted on how it turns out.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 7:07 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

yeh its in
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 7:35 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

do you have the vaccum line conected to the fuel regulator.?????
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 7:44 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Did you fit the injector electrical plugs back onto the correct injectors?? - they fire in banks of 3: 1,3,5 & 2,4,6.

Easiest way to check out individual injectors is the pull the respective electrical plug while the engine is running - engine runs rougher is okay, no change, injector is clogged or no power to it.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 05, 2007 7:57 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

yep vacum hose conected to regulator and wires all hooked up to correct injector .
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 2:14 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

hey guys . well been trying to get it working again today and nothing better.


still poping and f@rt.

im really htinking it may be the timing.

how do, can i make sure its a tdc on the compresion stroke? i tryed taking the #1 plug out and feeling for sucking or pressure but i cant feel nething.
(while hand cranking the motor.)

its got me thinking. how would a motor run if the timing was set to tdc but not on the compression stroke?

and what positon r the other cylnders when on tdc?
by memory 1 and 6 was at tdc and the other 4 were pretty well even (half to 3/4 way down the bore? )

is this right ? or have i got it wrong? (knowing me ive stuffed up )

all the other timing marks are aligned.

and the dizzy is at the finish mark when at tdc
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 5:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 887

Joined: 8th Aug 2006

Ride: Falcon

Location: Central Highlands
QLD, Australia

HaZZa wrote:
hey guys . well been trying to get it working again today and nothing better.


still poping and f@rt.

im really htinking it may be the timing.

how do, can i make sure its a tdc on the compresion stroke? i tryed taking the #1 plug out and feeling for sucking or pressure but i cant feel nething.
(while hand cranking the motor.)

its got me thinking. how would a motor run if the timing was set to tdc but not on the compression stroke?

and what positon r the other cylnders when on tdc?
by memory 1 and 6 was at tdc and the other 4 were pretty well even (half to 3/4 way down the bore? )

is this right ? or have i got it wrong? (knowing me ive stuffed up )

all the other timing marks are aligned.

and the dizzy is at the finish mark when at tdc



it sounds like what happened after converting my OLD EB cpi to multipoint.

I started it and it would just run f@rt and popping. I checked the timing( had to run it at wot just to keep it running).

Was running retarded, could barely pick up the mark with the timing light, was right down low.

I then removed the dizzy and dropped it in on the next cog on the gear. There are two positions that the mpi dizzy will drop in and both seem right , but only 1 will get have the correct timing.

Started the car and it idled perfect.

cheers.

 

_________________

97 EL Fairmont 4l OHC .Silver.
Exhaust: Pacemaker's, 2.5" exhaust and Hiflow cat
Intake: FRAM AIRHOG , EL GT snorkel
XR6 300kpa fuel reg Stg 2 Auto Shift Kit.6DJA ECU
PM in Qld looking too buy Toyota 4*4 SR5 Dualcab Hilux 91-97 with 2.8l diesel engine/5spd manual

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 06, 2007 9:51 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 242

Joined: 17th Dec 2004

Ride: falcon eb

Location: Perth
WA, Australia

well played around with the timing today and still nothing . think she's a bit flooded . even befor i redid the timing. she wouldnt start. then re did the timing and still wont start. got a make dropping by soon to have a look see hopefull be able to sus out the prob.

well thats it for now.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 5  [ 65 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: Alexa [Bot] and 41 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 5:11 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names