Fordmods Logo

EL Not starting 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 10:56 am 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 214

Joined: 19th Jul 2009

Ride: Ford EL Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hey guys, just got back from a 10 day holiday and tried to start my car and it wouldnt go. Stereo and accessores turn on but the car wont even try to crank over. The fuel pump primes and im assuming this is a battery issue, would i be right? And jump leads the easiest fix?

Thanks guys
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 11:08 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 85

Joined: 13th Oct 2008

Ride: XG ute

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Have you checked the starter motor connections? Also your relays.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 12:43 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 214

Joined: 19th Jul 2009

Ride: Ford EL Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

No havent checked the started motor connections mate, what would notify me that they r stuffed, also im about to go check the fuses and relays now and will let you know how i go.

So you dont think its the battery?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 1:09 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 45

Posts: 158

Joined: 30th Jan 2012

Ride: DL LTD

Location: Kallangur
QLD, Australia

When you turn the key can you hear a click coming from the starter motor?...if you can then it sounds like the relays and connections are ok but the battery is shot. How good was the battery before you went?

 

_________________

Lets just pretend I give a s**t and leave it at that.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 1:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Have you tried the 'Thump the BEM' trick?
Holding the key over to 'start' give the lower dash just above your left knee a thump with the heel of your hand. If she kicks over you have a dry joint in the BEM.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 1:23 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

if you turn the key and everything turns off (ie, whole dash dies) with maybe a click or 2 (or just silence), it may be the battery. Get a spare from somewhere and see how that goes, easiest fix I think.

I would think it'll be more the battery than anything else...it has been left for 10 days without starting, the battery may have drained itself. Mine drains in 3 days...but my battery is shot.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL Not starting
Posted: Thu Feb 23, 2012 7:22 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 214

Joined: 19th Jul 2009

Ride: Ford EL Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

all good guys thanks for the replies, one quick jumpstart and the car is all good.

Thanks again
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:09 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names