Fordmods Logo

electrical help with EA GHIA 3.9 MPI 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: electrical help with EA GHIA 3.9 MPI
Posted: Tue Jan 13, 2009 9:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

bit of a silly post, but better to be safe than sorry...

my car stalled and lost all spark, so after a bit of investigating it sounds like its the coil or the low tension lead between the dizzy and coil

after f**k around without pulling the manifold off or going under the car (broken jack lol) ive managed to pull the low tension lead and trigger wire off the coil

so question is, can i run a coil above the manifold with the trigger wire and low tension lead to test...or am i missing something?

and when i pulled the trigger wire off, a brown colored wire with a sleeved clip came with it (its in the same bunch of wires), looks like its off a sensor...
have i pulled this off without knowing, or is it not meant to be connected to anything?

anyone know of the wires place/function?

i know its a bit vague, but tryna get some help with this before having to pull the manifold off to investigate
cheers

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 13, 2009 10:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

the brown wire sounds like the oil sensor wire.

if you can get the right connections you can extend the coil wires to any where you want.

it could also be the module on the distributor.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 13, 2009 10:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

cool, i thought it might be oil pressure, its the same color and style plug as on my commodore funnily enough lol

and yes, im hoping its not the module as i cbf changing the dizzy!
but may have no choice

cheers

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 13, 2009 11:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

hmm well the wire is def red
not brown
any other ideas?

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 13, 2009 11:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

could be the capacitor thats bolted on the block with the coil..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 13, 2009 11:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

cool
on another forum it was suggested it goes from the positive connection on the coil to the condensor (maybe he meant capacitor?

so this is something ill have to attatch to the new coil when i do testing?

sorry bit of noob questions lol havnt seen too much ford stuff

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 14, 2009 9:33 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

yeah condensor sounds a bit better,,yeah you will need it,,it balances stray currents.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 14, 2009 1:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

well the red wire was for the starter motor
cheers for the help

ive replaced the coil, still no spark from the coil
so im hoping its the TFI module, cause if it doesnt work after that, im screwed!

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 14, 2009 2:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1966

Joined: 13th Aug 2005

Ride: 2000 Au wagon

Location: some where in nsw
NSW, Australia

ah yeah,,i forgot the starter is on that side,,never had to touch it so didn't compute that that was what is was for,,yeah the tfi module can be replaced separately of the distributor,,i don't know how awkward it would be though..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 11:24 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names