Fordmods Logo

engine blowing black smoke 

 

Page 1 of 2 [ 24 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: engine blowing black smoke
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 823

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

hi all, well today my car started running like a dog, smooth idel, but blowing black smoke, not oil brning smoke (blue colour) its like black. also its spitting out black liquid!! im so confused what do you think it is???

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:31 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11502

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

I believe the head gasket has died. and I think it may be oil burning with a tad of water mixture. hence the black smoke with black soot in water (black liquid). Or the black liquid could just be condensed air vapour trapped in the exhaust over night and mixing with burnt carbon.

but I'm no expert.

phong =P~

EDIT: Or what smiley said below

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Last edited by phongus on Mon Jul 30, 2007 6:33 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

the cars running rich, unburnt fuel is exiting the exhaust pipe. You probably notice less power and more fuel consumption. Could be the oxygen sensor.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 6:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 823

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

ahhh thanks alot for such quick responce, its not the head because that was done less than 5000 kms ago, i think oxy sensor is the way car has done 229000 ans never had it replaced. again thanks and had quarter of a tank only lasted me 60kms or less

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 7:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 1803

Joined: 6th Feb 2006

Location: CENTRAL
VIC, Australia

the hose to the map sensor connected ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 7:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 4169

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

Map sensor hos or oxy sensors f**k

 

_________________

What's a Falcon? 1996 Suzuki Baleno GTX, 312° cams, Haltech PS1000, E85, Stereo

AU Ute: Bluestreak Performance All Alloy 5L Modular, Tremec TR6060, M86, Bluestreak Performance Caltracks, cano90 Anti tramp plates, Custom headers, Twin 3" - In the Build.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 7:57 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 1175

Joined: 23rd Mar 2005

Gallery: 6 images

Ride: 1994 ED Fairmont

Location: Brisbane
QLD, Australia

Map sensor, Oxy, Coolent sensor.. MAYBE...

 

_________________

1994 ED Fairmont Champaign Gold - AU Series II Intech 4.0L - EL EFI - Thermo Fans - 4.11 LSD - Pacemaker 4480 Into Custom 3" Exhaust - Shift Kit
In Progress: EL 4 Speed Auto- 3000 STALL - To be fitted
EF Tickford Race Spec Head Port- In the shop
Custom SureCam - Chiptorque

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 30, 2007 8:22 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 28

Posts: 161

Joined: 13th Aug 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

the "black liquid" is just water mixed with the carbon ash in the exhaust.

My bet is O2 sensor.

 

_________________

LUMPY-6

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 1:14 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 672

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

My bet is the hose to the map sensor.

We forgot to refit this when changing the TB on a mates VR and it idle'd like a cam'd V8, but with black puffs of smog coughing at the tailpipe..

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 10:04 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 823

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

o ok then well i poped the bonnet up and had a look around the engine pay and could not find any loose or taken off hose, but i must admit i dont no what im looking for i no it sounds just stupid but i dont no, can anyne post a pic up or the map sensor and hose that it connects 2. thanks alot

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 5:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

exact copy off one of my old posts:

Quote:
Hey, ignore the tennis raquet cause your is probably mpfi, the map sensor is the little black box at the top of the pic and the tube coming out from it connects to somewhere like the intake manifold or throttle body (can't remember 100%) but just look out for an empty protrusion that the hose would fit on, usually looks pretty obvious.

Image

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 6:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 823

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

hehe yeh i found it. well nothing in unpluged all ok. i think its oxy sensor.

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 7:03 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 31

Posts: 296

Joined: 16th Oct 2006

Ride: 94 EF (OPT20), TF Cortina Ghia

Location: Bendigo
VIC, Australia

lil_lincoln wrote:
ahhh thanks alot for such quick responce, its not the head because that was done less than 5000 kms ago, i think oxy sensor is the way car has done 229000 ans never had it replaced. again thanks and had quarter of a tank only lasted me 60kms or less


Doesnt mean its not the head again. did you have the head done by a reputable mechanic. if all the other things mentioned above are ok then i would agree with Phongus that the head may have died again. Head bolts may not have been torqued down properly.

 

_________________

"Look I found tape, I'm a mechanic now!!!" Mike Teutul

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 7:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 823

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

no my dad did he, and we have a kinkrome torque wrench. he has been workin on generators his whole life, so it was done properly. and timing was done at the same time, aswell as new bolts. but as u said may of happend again. will get dad 2 look at it. but cannot see any coolant wheeping and level is the same. and oil hasnt droped

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 31, 2007 7:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

Well change that o2 sensor. If that doesn't fix it, could be a number of things, even a leaking fuel injector for example!!

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Aug 02, 2014 12:53 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names